Nya regler för torghandel går vidare till domstol

Det var i januari som teknik- och servicenämnden tog beslut om att föreslå en rad ändringar i den lokala ordningsstadgan, inte minst i reglerna kring torghandeln. Bland annat ville nämnden att endast mat och blommor får säljas på Rådhustorget, att stängningstiden ändras från klockan 18 till klockan 14, att torghyran höjs med runt 90 procent, och att alla torgstånd täcks med en enhetlig markis.
Ändringar i kommuners lokala ordningsstadgor måste alltid prövas av länsstyrelsen, och när det skedde med de nya torghandelsreglerna tidigare i år, så fick de bakläxa av länsstyrelsen. Myndigheten kom fram till att delar av dem saknade stöd i Ordningslagen, till exempel att det endast ska vara tillåtet att sälja mat och växter på Rådhustorget.
I ett omarbetat förslag från kommunen behöver inte länsstyrelsen granska ändringarna, på grund av förslagets utformning. Ur det förslaget har några punkter försvunnit, till exempel kravet på enhelig markis. Men även detta förslag överklagas nu. Dock inte till länsstyrelsen, utan till förvaltningsdomstolen, det rapporterar Landskronaposten/HD. Bakom överklagan står Torg och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening, Tomer.

Bilden ovan: Vad ska egentligen få säljas på Rådhustorget? Den och andra frågor kring torghandeln går nu till domstol när föreslagna nya regler överklagas. Foto: Mostphotos