Nyaste rondellen får kungligt namn

I Landskrona är man stolt över sina cirkulationsplatser, som inte sällan pryds av välskött blomsterprakt och/eller offentlig konst. Så stolt faktiskt, att alla stadens cirkulationsplatser fått ett eget namn, till skillnad från de flesta andra kommuner. Det senaste tillskottet i den vägen, är cirkulationsplatsen som förbinder Hälsingborgsvägen med nybyggda Kung Hans väg. Den ska naturligtvis inte vara sämre, på sitt senaste möte tog stadsbyggnadsnämnden beslut om namnet: det blir Kung Hans rondell. Det var vad stadsbyggnadsförvaltningen föreslagit, och namnet var kanske ingen högoddsare med tanke på att den byggts för att ansluta en väg som heter just Kung Hans väg. Men faktum är att 1400-talskungen Hans (1455-1513), periodvis kung över både Danmark, Norge och Sverige, varit aktuell i gatusammanhang tidigare. Redan 1969 fanns Kung Hans med som namngivare till en då planerad väg – men denna blev aldrig byggd. Kung Hans koppling till Landskrona? Det var han som 1505 skänkte det som idag är Erikstorps kungsgård till staden. Kungsgård blev det, möjligtvis, när Landskronas grundare Erik av Pommern bytte till sig gården av kaniken och prosten Folqvinius i Lund – men det finns inga säkra uppgifter.

Bilden ovan: Kung Hans rondell blir namnet på stadens nyaste cirkulationsplats. Foto: Arkiv