”Ranking bekräftar uppåtgående tendens”

Från att ha varit bland de sämsta i Sverige, så har Svalövs kommunala skolor gått upp i mellanskiktet i landet. I alla fall om man får tro på Lärarförbundets senaste skolranking.

– Det känns oerhört inspirerande att ligga på den övre halvan av de skånska kommunerna, säger Torbjörn Ekelund (L), bildningsnämndens ordförande.
Svalöv hamnar på plats 106 i Lärarförbundets ranking ”Bästa skolkommun 2017”. År 2014 var Svalöv betydligt längre ner bland landets kommuner, på plats 252 av landets 290 kommuner.
– 2013-2014, så var kvaliteten i skolan bland de 20-30 sämsta i landet. Nu är vi uppe och befinner oss på den övre halvan. Den tendensen kunde vi se redan förra året, då vi landade på plats 150, precis över mitten. Nu är vi ytterligare en bit upp, på 106. Vi ser samma tendens i SKL:s Öppna jämförelser. Vi är nånstans i medelskiktet i Sverige, säger Torbjörn Ekelund.
Det är inte bara Lärarförbundet som kommer med rapporter om hur Sveriges skolor mår. Det gör även Lärarnas riksförbund och Sveriges kommuner och landsting (SKL) med Öppna jämförelser.
De senaste rapporterna har visat att skolorna går åt rätt håll, menar Torbjörn Ekelund.
– Nu gäller det att hålla fast i detta och fortsätta utvecklingen. Med rätt hantering av skolan i Svalövs kommun, borde vi kunna landa på i alla fall de 50 bästa i landet, säger han.
– Det finns inga enkla recept på hur man förbättrar en skola. Det kräver skicklighet, förmåga att förstå komplexa system och beslutsamhet. Det har vi i Svalöv.
Lärarförbundets Bästa skolkommun baseras på 13 kriterier, som andel utbildade lärare, lärartäthet, genomsnittligt meritvärde årskurs 9, med flera.

Svalövs ranking i Lärarförbundets Bästa skolkommun de senaste åren. Placeringen inom parentes.
2014 (252)
2015 (268)
2016 (150)
2017 (106)

Foto: Mostphotos