Region Skåne ger grönt ljus för Landskronas nya elbussar

Under nästa år ska alla Landskronas stadsbussar bli elbussar, det kunde Papperstidningen rapportera om i september. Grunden är ett avtal mellan kommunen och Region Skåne om hur elektrifieringen, som även gäller busslinjen på Ven, ska genomföras. Nu är elektrifieringen av busstrafiken ett steg närmare förverkligande, i och med att politikerna i Region Skånes kollektivtrafiknämnd godkände förslaget till avtal på sitt senaste möte.

Mot slutet av nästa år är det tänkt att elbussarna ska börja rulla, och när bussen på Ven byts ut så betyder det att den sista stadsbussen i Skåne som går på fossilt bränsle försvinner. Bussarna kommer att drivas med el som har märkningen ”Bra Miljöval”. Ljudnivån förväntas bli 6 decibel lägre jämfört med en förbränningsmotor.
– Eldrivna bussar är ett miljövänligt alternativ som också gör skillnad för ljudnivån i stadsmiljön. Det är viktigt att vi ständigt arbetar för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv så att fler vill resa oftare, säger Stefan Svalö (S), ordförande i Kollektivtrafiknämnden i ett pressmeddelande.

Bilden ovan: Nästa år blir det inte bara Landskronas trådbussar som går på el. Då byts alla stadsbussar ut till elbussar enligt ett avtal som nu är godkänt av Region Skånes kollektivtrafiknämnd.