Idrotter på SM-veckan i Landskrona och Helsingborg: här är hela listan

54 stycken. I så många idrotter ordnas det tävlingar under SM-veckan i juli nästa sommar i Landskrona och Helsingborg. Det är klart efter att Riksidrottsförbundet nyligen släppte hela listan, som i år är den längsta hittills.

Riksidrottsförbundet tillsammans med SVT, berörda kommuner och idrottsföreningar står som arrangör för sommarens stora idrottshändelse i Landskrona och Helsingborg : SM-veckan mellan den 2 och 8 juli.
I våras blev det klart att kommunerna Helsingborg och Landskrona tagit hem arrangemanget i konkurrens med flera andra kommuner i landet. Sedan dess har arbetet pågått med att engagera de lokal idrottsklubbarna och de specialidrottsförbund de tillhör. Och nu är alltså listan klar över vilka idrotter det blir tävlingar i (se faktaruta). Sammanlagt kommer 54 idrotter vara med. 54 idrotter är all-time-high för arrangemanget som startade i blygsam skala med 11 idrotter.
Några av dem stora idrotter som friidrott och simning, men de flesta har få eller till och med mycket få utövare, som casting och kanotpolo. En tanke med SM-veckan är just att lyfta fram mindre idrotter. Nya inslag för i år är bordtennis TTX, rytmisk gymnastik och showdown (se faktaruta)

Sedan tidigare är det klart att simningen hamnar på Citadellbadet och att friidrotten hamnar på Heden i Helsingborg. Eftersom det bara finns ett flygfält i kommunerna, Enoch Thulins utanför Landskrona, så är det också givet att flygsporterna hamnar där. Att bangolfen hamnar i Landskrona är också klart eftersom det byggs helt nya inomhusbanor här.
Men den som vill veta var de andra idrotterna hamnar var får ge sig till tåls ännu ett slag.
– Ja tyvärr. De lokala avtalen med klubbarna ska vara klara den 30 november. Då kan vi ge besked om alla platser och arrangörer, säger Camilla Plate, som är projektledare för SM veckan för Helsingborgs och Landskrona kommuner.
– Nu ska vi börja skriva avtal med de lokala föreningarna.

Avtalen skrivs i dialog med de lokala klubbarna berättar hon, men till syvende och sist är det arrangörerna RF, SVT och kommunerna som avgör var olika idrotter hamnar.
– Detta är ganska nytt för Riksidrottsförbundet. Tidigare år har det inte varit någon antagningsprocess till SM-veckan, utan klubbarna har bara kunnat anmäla sig så är de med, berättar Camilla Plate.
Hon berättar om bakgrunden till att idrotterna inte med automatik hamnar där arrangerande klubb finns.
– Vi vill skapa starka ”idrottskluster”. De ska vara lätta för besökarna att ta sig till och när man är där så ska man också kunna spontanbesöka två-tre andra idrotter som finns där.

Både i Landskrona och Helsingborg blir det särskilda områden med uppvisningar och prova-på aktiviteter. I Landskrona blir det vid Citadellet och i Helsingborg vid Gröningen. Landskrona stad har budgeterat cirka tre miljoner kronor till arrangemanget, pengar som i huvudsak går till arenor.

Dessa idrotter blir det:
Artistisk gymnastik
Aquabike
Bordtennis TTX (Utomhusbordtennis)
Bangolf
Tremannabasket
Beachvattenpolo
Boule (precisionsskytte)
Bowling
Bågskytte
Casting (precisionskastning med kastspö)
Civil Flygfemkamp
Cricket T20
Crosskart (motorsport)
Cykel
Dragkamp
Fallskärmshoppning
Flaggfotboll
Fotbollsgolf
Friidrott (lag-SM)
Friidrott Löpning 100 km
Frisbeegolf
Frisbee Ultimate
Handigolf
Hopprep
Kanotpolo
Karting (motorsport)
Kustrodd
Militär femkamp
Motocross Sprint
Pistolskytte
Precisionsflyg
Racerbåt (rundbana)
Radiostyrd bilsport
Rallysprint
Roller derby (rullskidor)
Rugby 7s (mjukare variant av rugby)
Rullskidor
Rullstolstennis
Rytmisk gymnastik
Segelflyg
Segling (dragon force 65, kite, kona one)
Showdown (Airhockeyspel för blinda)
Simning och para-simning
Skateboard (slalom och ramp)
Styrkelyft och bänkpress
SUP (stand up paddle)
Surfski (surfkajak)
Taido (kampsport)
Tennis (lag)
Trampolin
Tricking (gymnastik/parkour)
Truppgymnastik
Tyngdlyftning
Simning i öppet vatten

Detta är SM-veckan

  • SM-veckan samlar SM-tävlingar i mindre idrotter under en vecka och finns i en vinterupplaga och en sommarupplaga. Första SM-veckan Sommar hölls i Malmö 2009, och då endast med 11 idrotter. Det liknar OS på det sättet att konceptet ägs av en central organisation, i det här fallet Riksidrottsförbundet, och kandidater ansöker om värdskapet. SVT är en annan samarbetsplaner och har ensamrätt på tv-sändningarna.