Snart kan skratten tystna på Folkets Hus

Fler och fler av de kända stand up-komikerna väljer de stora arenorna för sina föreställningar, framför mindre klubbar, både på landet och i stan. Och publiken kommer inte till mindre kända namn. Det gör att det snart kan vara slutskrattat i Folkets Hus i Teckomatorp.

– Fortsätter den här trenden som den ser ut överlag, så kommer inte det att fortsätta. Vi kommer säkert fortsätta med stand up-föreställningar, men vi kommer inte kunna ha sådana stora föreställningar. Det finns inte underlag till. Publiken väljer gärna de kända namnen, säger Elin Nordén på Teckomatorps Humorfabrik.
De fyra senaste föreställningarna på Folkets Hus i Teckomatorp, som den ideella föreningen har arrangerat, har varit slutsålda till sista plats. Gemensamt för de gigen har varit att det har varit komiker med känt namn som kommit: Al Pitcher, Babben Larsson, Thomas Petersson och Marika Carlsson. För någon månad sedan började Elin Nordén och Mats Andersson marknadsföra nästa show, den 15 november, med Södertäljekomikern Lasse Karlsson, som jobbat professionellt med stand-up i cirka ett kvarts sekel.
Men biljettförsäljningen har gått mer än trögt. I början av november måste de ta ett beslut om de ska ställa in det giget eller inte.
– Om det bara är de mindre kända komikerna som låter sig bokas och det kommer cirka trettio personer, så kommer det inte att gå att hyra Folkets Hus. Det går inte, rent ekonomiskt, säger Elin Nordén.

”Snart kanske vi måste sluta med de större föreställningarna för att det inte finns något underlag. Eller i alla fall ha mycket färre föreställningar”, säger Elin Nordén på Teckomatorps Humorfabrik. Här tillsammans med Mats Andersson i samband med en av föreställningarna de arrangerat. Foto: Malin Svärd

Hon betonar att de okända komikerna de vill kunna boka som huvudnamn är lika skickliga som de kända och att det inte alltid är namnet det hänger på.
Flera stora namn, som tidigare tackat ja till att komma till Teckomatorp, har nu tackat nej. Tendensen att de mer kända stand up-komikerna väljer de stora arenorna slår inte bara mot landsbygden, utan även mot mindre klubbar i de större städerna.
– Om det är svårt i Malmö, så är det ännu svårare i Teckomatorp att boka en känd komiker till sin klubb, säger Elin Nordén.
Alternativt blir att köra lite mindre föreställningar på mindre ställen.
– Vi såg en positiv tendens när vi började samarbeta med restaurang Barbaros. Där bestämde vi oss för att vi inte skulle ha kända namn, för att det inte går in lika mycket folk där. Så vi bokade in ett par okända och sålde ut båda gångerna, säger Mats Andersson.
De vill dock inte framstå som gnälliga.
– Vi är jättetacksamma för att publiken mottagit humorfabriken så bra under åren. Det är inte ett dugg synd om oss. Vi har fått mycket kärlek från alla håll. Därför vill vi kunna fortsätta leverera bra humor i storformat, säger Elin Nordén.
– Det värsta som kan hända nu är att vi får ringa Lasse Karlsson och be honom stanna hemma. Men på sikt är det trist om vi måste sluta ha de här stora föreställningarna i Folkets Hus för att vi inte kan boka komiker, för att publiken inte är intresserade av de mindre kända namnen, säger Mats Andersson.

Trots att komikern Lasse Karlsson jobbat med stand up sedan 90-talet, så har biljettförsäljningen till hans föreställning i Teckomatorps Folkets Hus gått trögt och nu måste den kanske ställas in. Foto: Paul Lindqvist