Teckomatorpare frontar punkrockigt Landskronaband

I februari var de nominerade som Årets nykomlingar vid en stor musikgala i Stockholm. I våras turnerade de i Europa. Nu går punkrockbandet Death by Horse all-in på sin andra platta.

Bandmedlemmarna Jahna Lund och Tommy Erichson, båda boende i Teckomatorp, öppnar upp dörren till replokalen på Musikhuset Sensus i Landskrona. På väggen hänger bland annat Bob Marley, ett grönt påslakan med insekter och en liten griffeltavla med ditritade orden ”Death by” och ett hästhuvud med en lite arg uppsyn. Det syftar på bandnamnet, Death by Horse, som kan tolkas på en mängd olika sätt.
– Man tror sig ha kontroll över någonting som är större än sig själv, men det ska man inte tro att man har, kanske, säger Jahna Lund.
Bandet bildades 2015, året efter kom debutalbumet, ”This Too Shall Pass”. Efter det har följt nominering till Årets nykomling på Manifestgalan på Nalen i Stockholm och en turné som bland annat tog dem till Warszawa, Prag och flera städer i Tyskland.
– Vi hade spelningar varje kväll, så det var mycket körande, packa upp och packa in. Det var skoj. Vi gjorde en turnédokumentär som finns på Youtube och på vår facebook-sida, säger Jahna Lund.

Death By Horse i full aktion på spelning. Foto: Björn Olsson

En grej som stack ut hände vid första spelningen i Warszawa.
– Det var en ockuperad stor byggnad som vi kom till. Utöver oss spelade även ett ryskt punkband där den kvällen.
Jag hade precis fyllt år och fått en tatueringsmaskin av trummisen. Som merchandise hade vi band t-shirtar till försäljning men gjorde även tatueringar på dem som ville. Jag hade ju aldrig tatuerat någon innan och behövde frivilliga offer. Som tur var ville hela det ryska punkbandet bli tatuerade av oss, säger Jahna Lund.
I somras spelade de bland annat på Landskronakarnevalen och Live at Heart festivalen i Örebro, som är Skandinaviens största showcase festival och nyligen på KB i Malmö.
Men nu blir det ingen mer spelning förrän andra skivan är klar, förmodligen framåt vårkanten. För att finansiera den har de precis dragit igång en crowdfunding-insamling på sajten Indiegogo.
Men nu blir det ingen mer spelning förrän andra skivan är klar, förmodligen framåt vårkanten. För att finansiera den har de precis dragit igång en crowdfunding-insamling på sajten Indiegogo.
– Inspelningen av den skivan kommer att bli betydligt dyrare än vår första skiva, men det kommer bli värt det, säger Jahna Lund.
Vad hoppas ni på i framtiden?
– Turnera mer, spela så mycket som möjligt. Drömmen är om detta kunde vara heltidsarbetet, säger Jahna Lund.

Bandnamnet, Death By Horse, kan tolkas på många sätt. ” Man tror sig ha kontroll över någonting som är större än sig själv, men det ska man inte tro att man har, kanske, säger Jahna Lund.

Deras musik kan beskrivas som punkrock.
– Det är punk på ett sätt, men ingen vanlig punk. Det är inslag av mycket annat. Vissa låtar är inte ens punk egentligen, förutom i sitt uttryck kanske, säger Jahna Lund.
– Drivet och mer känslan att försöka ha det mer äkta och ärligt. Inte simpelt, men mer rakt, mer personligt, säger Tommy Erichson.
Låttexterna lyfter ofta fram den kämpande lilla människan i den stora världen. I två av låtarna på kommande platta, sjunger de om vårt samhälles orättvisa syn på djur. En annan låt där handlar om en vän som gick under av missbruk.
Vad har ni fått för bemötande hittills?
– Vi har fått väldigt bra bemötande. Det känns som att det har gått så snabbt. Från att vi undrade om någon skulle vilja höra det här, till att vi har nästan 10 000 lyssnare i månaden på Spotify, att folk skriver till oss och skriver hur de blivit berörda, hur låtar som vi skrivit har hjälpt dem, det känns helt galet men fint. Och att det är folk runtom i världen som har hört av sig till oss, känns också väldigt spännande, säger Jahna Lund.

Jahna Lund från Teckomatorp är sångerska i punkbandet Death By Horse. Foto: Jahna Lund.

Mer info:
www.deathbyhorse.com
På Facebook: Death By Horse

Death by horse
Bandmedlemmar
Jahna Lund (sång)
Fredrik Andersson (gitarr)
Tommy Erichson (gitarr)
Edvin Aronsson (trummor)
Ola Svensson (bas)

Bildtexter:

Tommy Erichson och Jahna Lund i replokalen i Landskrona. Foto: Jonas Lundin