Borgwarner ska tillverka elmotorer i Landskrona

Nyligen blev det klart att start up-företaget Uniti har valt Landskrona och gamla Thorn-fabriken som plats för sin elbilstillverkning. Nu är det klart att fler Landskronabaserade företag tittar på den växande elbilsmarknaden, det skriver HD/Sydsvenskans näringslivssida 8till5. Det är Borgwarner som har planer på att börja tillverka elmotorer i anläggningen i Landskrona, både sådana för personbilar och för lastbilar.

Det var år 2010 som amerikanska koncernen Borgwarner, med runt 22 000 anställda, köpte Haldex Traction och deras reglersystem för fyrhjulsdrift. Idag finns utvecklingscenter och en produktionslinje i Landskrona, där Haldex-kopplingen integreras i en modul för fordons bakaxlar. En stor kund är Volvo.
Men inom tre år kan det alltså bli även tillverkning av elmotorer i Landskrona.
– Vi har produktion av elmotorer både i Asien och i USA. Fram till idag har vi inte haft tillverkning av den typen av elmotorer i Europa, alltså större elmotorer för att driva fordon. Nu gör vi en satsning på att få in den typen av produkter även i Europa, säger Fredrik Larsson, säljdirektör på Borgwarner Sweden AB till 8till5.
– Det vi ska sätta i produktion är riktat både mot personbilssidan och tunga fordon-sidan.
Om det innebär nyanställningar är för tidigt att säga, enligt Fredrik Larsson.
Klart är att det finns ledig lokalyta efter att systerbolaget Alfdex flyttat till Assa Abloys tidigare lokaler vid Ringvägen.

Bilden ovan: Inom tre år kan Borgwarner börja tillverka elmotorer i Landskrona. Lokalyta finns sedan systerbolaget Alfdex flyttar till Assa Abloys gamla lokaler vid Ringvägen. Foto: Arkiv