De får årets kulturpriser

En kombinerar sitt smyckeshantverk med mode och musik. En annan kom nyligen tillbaka från turné med bandet i Japan. En tredje är en musiker, pedagog, problemlösare och en allmän eldsjäl av rang. Under torsdagskvällen fick de ta emot kommunens hedersbetygelser.

Det var inbjudna ur Landskronas kulturliv som under torsdagskvällen tog sig till teatern och det Kulturmingel som hölls där. I fokus stod tre personer, årets mottagare av stadens kulturstipendier á 20 000 kronor och årets kulturpristagare.

Kulturpristagaren Lars Odeholm var knappast obekant för de flesta i publiken. Som aktiv musiker och verksamhetsledare på studieförbundet Sensus musikhus har han i många år varit en av spindlarna i nätet inom Landskronas musikliv.
– Det känns hedrande. Jag har hållit på i 20 år, men har aldrig gillat att själv stå i rampljuset, säger han.
En del rampljus har det dock blivit under åren, som musiker i diverse bandkonstellationer, inte minst populära Landskronabandet Prebens Pågar. För Landskronas unga kanske det främst är som musikpedagog han är bekant.
– Det är kul att kunna få till musikarrangemang för alla åldrar. Och här i stan är det lätt att få till bra samarbeten. Vi på Sensus har bra samarbete med kulturskolan till exempel, säger han.

Myriam Jabert, född 1990, är eventuellt inte lika bekant. Om man inte är intresserad av smycken det vill säga, eller har bra koll på Landskronas Instagram-profiler. Myriam Jabert har i skrivande stund 1000 följare i bilddelningsappen.
– Det blir mest om mina smycken och om olika events, berättar hon om sitt Instagramkonto.
Myriam Jabert är nämligen inte bara smyckedesigner utan musiker och modeskapare också. Efter att ha läst modevetenskap på Lunds universitet och gått en kurs i silversmide tog hon i somras steget, och sade upp sig för att på heltid jobba med smycken, mode, musik och modelljobb.
– Man kan säga att jag jobbar med allt som jag tycker om, säger Myriam Jabert och skrattar.
Pengarna kommer att gå till att arrangera fler evenemang där hon kan kombinera modevisning, smycken och musikunderhållning berättar Myriam Jabert.

Bor man i Landskrona och gillar hårdrock, särskilt symfonisk sådan, kan man inte ha missat Madeleine Liljestam, född 1990. Eller Eleine som är både hennes artistnamn och namnet på bandet. Stipendiet var en stor överraskning berättar hon.
– Ja, och jag blev skitglad. Det var under en motig vecka, det är ju ganska tufft att vara musiker på heltid. Det är ett erkännande från hemstaden som man är trogen.
Motigheten till trots, Eleine har spelat på Sweden Rock och nyligen kom bandet tillbaka från en turné i Japan.
– Det var – wow. En helt otrolig publik, så hängiven säger Madeleine Liljestam.
De 20 000 kronorna kommer komma väl till pass i ett nytt projekt berättar hon, men än så länge är det hemligt.
– Men jag kan säga att det kommer bli full fart under hela 2018, berättar hon.


Bilden ovan: Madeleine Liljestam (till vänster) och Myriam Jabert är mottagare av kommunens kulturstipendium 2017. Lars Odeholm (mitten) är årets kulturpristagare. Foto: Per Eeg-Olofsson

FAKTA Kulturstipendieutskottets motiveringar.

Lars Odeholm – kulturpristagare
”Så snart det är tal om musik i något sammanhang är det ofta Lars namn som utropas först. Han har lösningarna, kontakterna, tekniken och inte minst ett hjärta som klappar för Landskronas musikliv.
Han har fått generationer av Landskronabor att spela, oavsett om spelandet fortsatt i en professionell bana eller på amatörnivå. Han skapar en plattform för musiklivet vare sig det sker genom att skaka fram replokaler, förstärkare eller en scen att spela på. Både med det egna musicerandet i en rad band som Lone Sharks och Prebens pågar och i sin roll som lärare och verksamhetsledare på Sensus musikhus är han en ovärderlig del av Landskronas musikliv. Därför får Lars Odeholm kulturpris 2017.”

Myriam Jabert – kulturstipendiat
”Myriam är mer än bara smyckesdesigner. Hon ger sina smycken liv genom att gestalta dem i ett sammanhang, med musik, modevisning och show. Och hon gör det i Landskrona. Hon har en hög ambition och rör sig fritt mellan kultur, konsthantverk och mode, medveten om den marknad som måste finnas för att hon ska kunna leva av sin konst. Vi ser fram emot att se vart hennes ambitioner och breda engagemang tar henne vidare.”


Madeleine Liljestam – kulturstipendiat

”Madeleines långa och idoga arbete har med tiden gett resultat. Efter spelningar i Sverige och elva andra länder i Europa åkte gruppen Eleine hösten 2017 till Japan efter att ha fått den stora äran att representera svensk metallmusik inför den japanska publiken.
Madeleine har alltid visat på en stark vilja och ambition med sitt arbete oavsett om det varit med metallbandet, musikduon eller skivbolaget.”


FAKTA Alla stadens kulturpristagare och stipendiater 2003-2016

2003
Jonas Bergh
Othman Karim
Leif Mattsson

2004

Jenifer Malmqvist
Svenska Akademien

2005

Cecilia Nilsson
Thomas H Johnsson
Kerstin Zirnig

2006

Cecilia Bonde
Nina Matthis
Johan Östberg
Helena Rask

2007

Gösta Nilsson (kulturpris)
Marina Giribaldi
Kurdi Erdogan Kara
Sara Lindkvist

2008

Berättarklubben
Anders Kungsman
Per Ullberg

2009
Pumphuset (kulturpris)
Lena Carlsson
Landskrona Trädgårdssällskap

2010

Leif Alexandersson, Malin Nilsson och Dario Kumerle (kulturpris)
Tuva Hildebrand Peterson
Kulturlaboratoriet

2011

Annette Kumerle Lindwall
Anna-Karin Rasmusson
Raija Öhrstedt

2012
Domnivet (kulturpris)
Felicia My Piltz och Linn Eriksson
Kim Bergkvist
Roger Lindskog
Lena Bergkvist

2013
Sebastian Swärd
Caroline L Jensen
Marta Sälöen

2014

Conny Blom
David Petersson-Eklundh
Antonio Darwiche
Isabelle Olsson Nordehammar

2015

Ali Alabdallah
Ann Gomér
The Royal Ruckus

2016
Natalie Holst
Jonathan Böiers
Lovisa Frantzich