Fridhemselever bjöd på underhållning på Solgården

Tavlor, diktläsning och livemusik. Det fick boende och besökare på äldreboendet Solgården uppleva i torsdags när Fridhemselever kom för en vernissage.

Dagens lunch är uppäten när Stig Persson, 80 år, slår sig ner vid ett av borden i matsalen på Solgården.
– Jag har kommit för musiken, säger han.
– Jag brukar komma och hälsa på och snacka lite skit som det heter.
Denna dag får han och de andra i matsalen sig också till livs en vernissage med livemusik och teater. Bakom det hela står elever i måleri, teater, musik och foto från Fridhems folkhögskola.
Där undervisar Pia Palm i måleri. Idén till projektet kom från hennes dotter Linnea som ville göra något positivt för de äldre.
– Hon var ute och promenerade och gick in här och tittade. Hon hade bott här i Svalöv ett tag och var ute och ville se nejden och byn. Hon började prata med personalen. Eftersom jag jobbar på Fridhem så sa hon: ”Mamma, tror du inte att dina elever kunde måla några målningar så kunde vi skänka dem till de gamla. Och så hade man kanske kunnat göra lite musik?”

Jakob Gerhardsson var en av kursdeltagarna på Fridhems musiklinje som spelade på Solgården i torsdags.

Sagt och gjort, strax fylls matsalen med de första tonerna, en 30-talsbit som heter ”All of me”.
– Vad Linnea tryckte på var det här att egentligen så kan man göra ganska enkla grejer för sin medmänniska. Det behöver inte vara så uppstyrt. Har man någon som kan spela eller sjunga så kan man höra det på sådana här ställen för att glädja de gamla, säger Pia Palm.
Även om tonerna i musiken och orden i textläsningen tonar ut, så står Fridhemselevernas tavlor kvar på Solgården som en gåva.

Målningarna på temat ”Happy place” är en gåva till Solgården från Fridhemseleverna.

Bildtext, stora bilden ovan: Här är det Marcos Cerutti (ej i bild) , Jakob Gerhardsson, Alexandros Koutsogiannis och Christian Mellblom som spelar.