Han fyller konsthallen med målande musik

Landskronabördige Johan Andersson har länge varit en del av den litterära och alternativa musikscenen i Skåne. Men då som L.T. Fisk. På lördag spelar han i Röstånga konsthall.

L.T. Fisk är namnet på ett musikprojekt som Johan Andersson drivit sedan 2002. Under de åren har han gett ut fyra skivor och nu är han aktuell med den senaste, ”Jag är din mamma”.
– Det är en ganska så långsam takt men det beror på att jag är noggrann. Och att jag inte har så mycket tid för att hålla på med det, säger Johan Andersson.
Johan Andersson bor i Arlöv, men är uppvuxen i Landskrona. Där hängde han i samma gäng som Jonas Bergh och Thomas H Johnsson, numera kända som författare respektive fotograf. Deras vägar har fortsatt att korsas även sedan de lämnade Landskrona.
– Vi har gjort en del saker ihop. Thomas har plåtat till förra plattan, som hette ”Den springande punkten”. Då plåtade han omslagsfotot till cd:n. Han har tagit promotionbilderna denna gången, säger Johan Andersson.
Han har många gånger framfört sin musik när Jonas Bergh haft litterära uppläsningar.
– Det är en väldigt respektfull, tacksam och rolig publik att sjunga och spela för. Speciellt sådana långsamma och innerliga sånger, säger han.
Titeln på det nya albumet, ”Jag är din mamma”, väcker säkert tankar hos många.
– Det är mycket som ingår i det där. Schablonen för en mor är en innerlighet, en uppoffrande närhet. Det är en komplicerad roll. Sedan har jag också tänkt kring begreppet hur man är mot den andre, en annan människa som man möter. Vi som människor borde kanske vara mer öppna mot den andre och vara mer uppoffrande, men vi är oftast inte det, säger han och fortsätter:
– Det är alla de där känslorna, plikterna och kraven som ingår i olika titlar som vi ger varandra som bygger hur vi är mot varandra. Det är egentligen en undersökning av vad det begreppet betyder, för mig. Jag tror kanske inte så många andra läser in det. Men för mig har det varit en viktig tanke, som löpt genom hela arbetet med den här skivan.
Röstånga är inte okända trakter för L.T. Fisk som spelat där flera gånger tidigare, senast för elva år sedan och då på Stationen. Men denna gång är det Sveriges kanske minsta konsthall som gäller.
– Det passar ganska bra för min musik. Jag gillar små intima konserter, ofta blir de de bästa. Jag har själv startat en klubb som jag har hemma, ”Min milda tröst”. Där bjuder jag in musiker och så får de sätta upp sina grejer och spela i mitt vardagsrum. De spelar där för en publik och jag bjuder på soppa, bröd och så får man köpa sitt vin.
Namnet L.T. Fisk? Det har att göra med att Johan Andersson en gång i tiden vann ett pris i en P3-tävling: att få göra en spelning på musikfestivalen i Hultsfred. Till det behövdes ett namn på affischerna.
– Jag hade spelat under ett namn som hette ”Lilla tant fisk” innan. Jag var väldigt trött på det och tyckte inte att det var så bra. Jag kom inte på något annat, så jag satte ihop L och T och Fisk. Det var ganska så intetsägande och ganska så konstigt. Det bara blev så och sedan har det hängt kvar. Jag fick uppmärksamhet på det på det lilla sätt som jag fått har uppmärksamhet på och då har jag behållit det. Jag är ganska dålig på namn helt enkelt och jag tycker inte det är särskilt viktigt heller. Jag gör musik och sjunger sånger och det är för mig huvudfokuset.

Bildtext:
På lördag är kultfiguren L.T. Fisk tillbaka för en spelning på konsthallen i Röstånga, med en alldeles ny skiva. Foto: Thomas H. Johnsson

FAKTA:
Konsert med L.T Fisk

Lördagen den 25 november klockan 19.30 i Röstånga konsthall

Entré 60 kr. Vid köp av skivan (vinyl) är det fritt inträde.