I Mörarp har tiden inte flytt

Det tar bara 25 minuter att köra från Landskrona till Mörarp, men resan går till 50-talet. I alla fall för den som går in på den Sverigeunika Caltex-macken.

– Det är som att han bara hängt av sig hatten och gått hem, säger Tobias Bager, som äger macken med frun Hanna.
Mackens kontor är som en veritabel tidskapsel till 50-talet. På skrivbordet ligger skärmmössan, strax bredvid mackgrundaren C. Westbergs lilla namnbricka, hans firmapapper i skrivmaskinen, en portfölj vid golvet. Pipan ligger till vänster, i hyllan står pärmar med instruktioner, bland annat till en Volvo 164.

Carl Westbergs skrivbord är som taget direkt ur 50-talet.

Ovanpå en skivspelare av märket Telefunken ligger ett exemplar av Hemmets veckotidning från den 2 mars 1956, omslagspojke är dåvarande lillprinsen Carl-Gustaf, numera Sveriges konung. På hyllorna i butiksdelen av macken finns gamla röda plåtdunkar och så många detaljer att man tror sig förflyttad till 50-talet. Inte konstigt att Länsstyrelsen i Skåne i oktober beslöt att byggnadsminnesmärka macken, som tidigare enbart var K-märkt. Den forna glansen är kvar i allra högsta grad.
– Jag brukar säga att det är som ett levande museum. Jag gillar när det händer lite saker. Verkstan har jag igång och alla gamla grejer finns kvar där. Butiken är igång till viss del, säger Tobias Bager.
Det var 2015 som han och hustru Hanna köpte macken.

Att det varit en Caltex-mack är det inget snack om.

– Mitt intresse för gamla bilar och miljöer har gjort att man fått upp ögonen för den. Sedan bor vi i närheten i Mörarp. När tidigare ägaren försökte sälja, då började jag hyra i verkstaden, och sedan gick det att få en fram en lösning när han la ut det till försäljning, säger Tobias Bager.
Han öppnar en vägatlas över Sverige, utgiven av Caltex, som visar bolagets mackar över hela Sverige. Flera namn i närområdet har en stjärna: Billeberga, Svalöv, Teckomatorp och Marieholm.
– Under en period så ska det ha funnits tre, fyra stycken mackar i Mörarp, det var då riksväg 2 passerade, säger Tobias Bager.
I verkstaden står en replika av en 50-tals Porsche 356.
– Jag får mycket förfrågningar på just veteranbilar så på sikt kanske jag behöver lägga all min tid här. Det finns troligtvis underlag för det, säger Tobias Bager som annars jobbar som tågtekniker med service av Pågatåg.
Fotnot: Caltex-macken har öppet tisdagar och fredagar klockan 15-18. Hemsida: www.caltexmacken.se. Finns också på Facebook och Instagram.

”Det är ganska så orört sedan den tiden. Det är trevligt att de inte blåst ut det och gjort pizzeria eller nån annan typ av butik, det har ändå fått leva kvar, mycket tack vare tidigare ägare”, säger Tobias Bager, här i verkstaden där han pysslar med veteranbilar.

Högt kulturhistoriskt värde

I Skåne finns sedan tidigare omkring 200 byggnadsminnen, varav en bensinstation, den på Mariedalsvägen i Malmö. I oktober beslutade Länsstyrelsen Skåne att klassa även Caltex bensinstation i Mörarp som byggnadsminne.
– Bensinstationen i Mörarp har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och en byggnadsminnesförklaring är väl motiverad. Bensinstationen är en god representant för den omdanande tid när bilismen gjorde sitt intåg och arkitekturidealen fick helt nya uttryck, sa antikvarie Ann Tschannen på Länsstyrelsen Skånes kulturmiljöenhet, i ett pressmeddelande.
En stilren mack, präglad av funktionalismen, tycker länsstyrelsen.
– Bilismen blev på många sätt symbolen för en växande framtidsoptimism. Bensinstationen i Mörarp har genom åren bibehållit sin ursprunglighet och är idag ett välbevarat exempel på hur den första tidens renodlade bensinstationer kunde se ut, såväl interiört som exteriört. I dag är dessa ovanliga vilket gör bensinstationen i Mörarp särskilt angelägen att värna, enligt Ann Tschannen.

 

I Mörarp ligger något Sverigeunikt, en nostalgisk oas i form av en synnerligen välbevarad bensinstation från förr. Länsstyrelsen har nyligen klassat den som byggnadsminne.

FAKTA:
Caltexmacken i Mörarp

Bensinstationen i Mörarp ligger utmed riksväg 2, där trafiken mellan Malmö och Göteborg gick före E6:ans tid. När E6:an drogs ett par kilometer väster om Mörarp fick riksvägen en ny sträckning i slutet av 1960-talet. Det ska under en tid funnits så många som fem bensinstationer i Mörarp, enligt Länsstyrelsen.
”Caltexmacken” byggdes av Texaco-bolaget 1936-1937.
Året därpå invigdes den av föreståndaren Carl Westberg.
Från att vara Texaco namnändrades det 1946 till Caltex för att åter bli Texaco 1967.
Fram till slutet av 1970-talet såldes bensin.
1981 tog en mångårig anställd, Stig Stolt, tog över stationen.
Runt år 2000 tog Lennart Persson över stationen och renoverade den efter ursprungligt utseende.
2010 köptes macken av Lars Bengtsson.
2015 köpte Tobias och Hanna Bager macken, som återinvigdes i september samma år.

FAKTA:
Bensinmackar i Sverige – en nästan hundraårig historia

Sverige fick den första renodlade bensinmacken runt 1918.
Strategiskt utplacerade bensinstationer uppfördes under 1920-talet.
De första bensinstationerna ”liknade antika tempel med ett utskjutande takparti på gaveln mot vägen där bilen kunde köras inför tankning”, enligt länsstyrelsen.
Under 1930-talet förändrades det utskjutande sadeltaket till ett pulpettak och dekoren försvann.
De nya byggnaderna visade att de var bensinstationer med pumpar centralt, synligt placerade framför byggnaderna. Samtidigt byggdes systemen in och tankarna grävdes ner.
Under 1960-talet började automatstationer att etableras i Sverige.

Källa: Länsstyrelsen Skåne.