Miljöministern: ”Jag hoppas att bygden kan gå vidare nu”

I torsdags kom Naturvårdsverkets besked som innebär mer än 170 miljoner kronor till saneringen av södra BT-Kemi området (se artikel här). Riksdagsledamoten Niklas Karlsson (S)  från Landskrona tackar på Facebook Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) för att hon agerat i ärendet. Papperstidningen ringde miljöministern för att ta reda på vilket sätt hon gjort det.

– Det här är väldigt viktigt. Som skåning så vet jag att detta är väldigt efterlängtat från de som bor i Teckomatorp och från kommunens sida. Jag hoppas att det här projektet ska kunna leda till någon form av avslut av den här historien, så att bygden kan gå vidare, säger Karolina Skog (MP) om Naturvårdsverkets besked om de mer än 170 miljonerna.
Riksdagsledamot Niklas Karlsson (S) skriver på Facebook att du ”agerat för att sista etappen av de förorenade området ska kunna återställas”. På vilket sätt har du agerat?
– Niklas och Socialdemokraterna i Skåne har varit tydliga med att det här är väldigt viktigt. Det här är ett beslut som Naturvårdsverket har fattat, men de vet att jag tycker att det här är viktigt. De vet också att marksaneringen är väldigt viktigt från regeringens sida. Jag kan inte påverka myndigheten. De har fattat de här besluten själva.
– När Niklas kontaktade mig så har jag ställt lite frågor till Naturvårdsverket, hur det låg till, säger Karolina Skog och fortsätter:
– Då fick jag direkt information att det var på gång, så jag behövde inte agera, för det var på gång från Naturvårdsverkets sida. Det har varit ett långsiktigt arbete och en god kontakt mellan länsstyrelsen och Naturvårdsverket som har möjliggjort detta. Det är inte jag personligen som ordnat det. Det vi gör från regeringens sida är att vi prioriterar marksanering och att Naturvårdsverket och länsstyrelsen har pengar, det är vår roll. Och det har vi gjort.

Bildtext, stora bilden ovan: Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet