Rött kort för Yngsjös överklagande

Turerna kring ”knallskottsmatchen” har gjort att Billebergas supportrar inte kunnat fira avancemanget till division fem än. Men nu har styrelsen i Skånes Fotbollförbund kommit med ett beslut som gör att Giffarna kan pusta ut. Troligen.

Det har blivit en långdragen historia, de dubbla kvalmötena mellan Billeberga GIF och Yngsjö IF.
Det var under den sista av två kvalmatcher, den 14 oktober, som det kastades in pyroteknik med 14 sekunder kvar. Efter att supportar avlägnats så ville domaren återuppta matchen, men Yngsjös spelare vägrade att komma ut ur omklädningsrummet och matchen blev ett ärende för tävlingsutskottet i Skånes Fotbollförbund. Det beslöt att Billeberga skulle få behålla segern, men böta 10 000 kronor. Därmed skulle laget även få behålla avancemanget till division fem.
Men Yngsjö överklagade tävlingsutskottets beslut. Måndagen den 30 oktober tog styrelsen i Skånes Fotbollsförbund upp ärendet. De beslutade att avslå Yngsjös överklagande.
– Vi ser inget annat att göra. Vi följer ju tävlingsbestämmelser. Billeberga får sitt straff för knallskottet, det är ett pengastraff. Matchen blir inte fullföljd och det är Yngsjö som väljer att inte fullfölja matchen. Det är domarna som avgör när det gäller säkerheten kring en match. Bedömer domarna att det är ok att spela så måste man som lag följa domarens beslut, säger Peter Ekvall, vd Skånes Fotbollsförbund.
I och med att styrelsen gav rött kort till Yngsjös överklagande, så kvarstår Giffarnas avancemang.
– Vi gör nu nya serieindelningen och vi måste hålla på med det. Det är under förutsättning att det inte ändras någonting, säger Peter Ekvall.
Hur pass vanligt är det med så många turer kring en match så långt ner i divisionerna?
– Det är inte jättevanligt. Att man som förening överklagar tävlingsutskottets beslut till Skånes Fotbollförbunds styrelse, det har väl hänt en och annan gång. Nu har jag inte jobbat här så länge, men jag har inte hört något om att man har gått vidare till Svenska Fotbollförbundet, men det kan man göra och det har säkert hänt tidigare. Men det är inte vanligt, säger Peter Ekvall.
Billeberga GIF kan nu fira ett historiskt avancemang. Siktet är inställt på spel i division fem nästa säsong, en division där klubben inte varit på runt 30-35 år, berättar Johan Kronkvist, ordförande Billeberga GIF.
– Det är klart att man är glad att följetången är slut, förhoppningsvis.
Ska ni fira på något speciellt sätt?
– Vi har ju firat redan lite, men vi kommer att ha en riktig bankett i slutet på november, där det blir riktig fest.