Så kan du göra dig osynlig

Skönlitterära gestalter, som Harry Potter och Frodo i Sagan om ringen, gör sig osynliga titt som tätt. Men kan det vara möjligt i verkligheten? Om det ska lundaforskaren Daniel Sjöberg prata under en föreläsning på Svalövs bibliotek.

Är det möjligt att bli osynlig för mig till exempel?
– Det är det som fördraget handlar om, att förklara på vilket sätt det är omöjligt. Det handlar om hur höga krav man ställer på sin osynlighet. Om man är nöjd med att vara osynlig från en viss riktning till exempel, så är det väldigt möjligt.
Hur skulle man göra då?
– Det finns enkla spegelsystem, man tar och riktar upp ett par plana speglar och låter ljuset gå runt om kroppen. Trollkonstrnären är ju experter på sådant.
Jag tänker på kamouflage som militären sysslar med ute i skogen.
– Jag börjar faktiskt (föredraget, red. anm.) med kamouflagedelen och utgår mycket ifrån naturen och de fiskar som gömmer sig mot botten och så. Där går det ut på att blanda sig in i bakgrunden. Det funkar bra så länge man inte rör sig. Så fort man börjar röra sig så blir det lätt att se.
– Genom att sitta stilla så kan man vara ganska osynlig. Det är bara att måla sig som bakgrunden, så går det rätt bra tills man antingen rör sig själv eller att den som tittar på en kommer för nära.
Vad har man för nytta av det som människa?
– Om vi tar just kamouflage så ser du hur både naturen och miltären använder det, det är som skydd. Man vill kunna gömma sig för fiender. Eller att man vill kunna smyga sig på någon annan. Det kan ju vara i attacksyfte också. Men för det mesta så är det för försvar.
Varför har du intresserat dig för det här?
– Vi har arbetat mycket med radarsignaturer och hur saker och ting sprider. När man lyser på något med elektromagnetiska vågor så kommer vågorna spridas på något sätt. Det har varit ett långt intresse genom hela min forskning.
– Det typiska vad gäller det här med osynlighet är att man kan visa att det inte går att fullständigt hindra spridning. Det inträffar alltid någonstans. Man brukar dela upp det i frekvensområden, elektromagnetiska vågor som synligt ljus har väldigt hög frekvens och så kan vi ha vågor som från mobiltelefoner, som har väldigt mycket lägre frekvens. Vanligtvis, om man inte uppfattas för en frekvens, så uppfattas man vanligen för någon annan.
Det får mig att tänka på teknik som kan göra flygplan osynliga för radar.
– Det är etablerad teknik, smygteknik och stealth. Det är framför allt amerikaner och fransmän men även många andra som sysslar med det. Tekniken blir ofta väldigt dyr. Det är inte alla förunnat att kunna hålla på med det. Det är sådant som militären måste ta hänsyn till. Dagens radarsystem är så pass bra att man blir upptäckt. Det är bara frågan på hur långt håll man vill undvika att bli upptäckt på.
Det finns ingen magisk ring som i skönlitteraturen?
– Nej, det finns en del forskning under 2000-talet, där man kan bli osynlig från alla håll, men då betalar man ett pris i bandbredd istället, alltså för hur många frekvenser man kan bli osynlig från. Om man väljer att bli osynlig från en enda riktning så kan man bli det för väldigt många frekvenser. Typexemplet är at man bygger ett spegelsystem, som leder ljuset runt en. Så fort man tittar på det här systemet fråm en annan riktning så syns man jättebra.

Bildtext, stora bilden ovan:
Om att vara osynlig ska lundaprofessorn Daniel Sjöberg prata på Svalövs bibliotek. Foto: Mats Nygren

FAKTA:
Osynlighet – hur gör verklighetens Harry Potter?
Föreläsning med Daniel Sjöberg, professor i teoretisk elektroteknik.
Torsdagen den 16 november klockan 18 på Svalövs bibliotek.
Föreläsningen är en del av Forskarturnén 2017, där ett gäng lundaforskare ger sig ut på de skånska vägarna för att berätta om olika ämnen.