Tänkt turné blev till en skiva istället

Jazztrummisen Anders Vestergård från Svalöv släpper nu sin andra skiva, ”Inside turnabout”, med den brasilianske gitarrvirtuosen Lupa Santiago.

Det sker på skivbolaget Drum Voice Records som Anders Vestergård driver med Emma Denward.

Var kommer titeln ”Inside turnabout” ifrån?
– Titlen kommer från en av mina låtar, det speglar en period där man verkligen fått vända ut och in på sig själv och ifrågasätta saker man håller på med, säger Anders Vestergård.
Anders Vestergård och Lupa Santiago har känt varandra i flera år. De träffades genom ett utbyte mellan Fridhems folkhögskola, där Anders Vestergård är musiklärare, och en jazzutbildning i Sao Paolo i Brasilien. Deras första skiva, Lisbon Sessions, kom ut 2015. Den spelades in under en vecka i samband med att de spelade på en känd jazzklubb i Lissabon, Hot Club of Portugal.
Vad skiljer denna andra skiva från den första?
– Det är en annan sättning, vi är en kvartett, framför allt är det personligheterna. Det är lite mer lyrisk musik, mer melodiöst, men det är ganska svårt att säga.
Vad har ni för planer vad gäller konserter?
– Vi vill ut och spela, men inget är bokat. Det är svårt när vi bor på skilda kontinter, möjlitvis i vår, ute i Europa om vi lyckas med det. Jag vill komma nästa år till Brasilien och spela. De bor ju i Sao Paolo och det vore kul att göra något där.
Den första skivan spelade de i Malmö och Landskrona i våras.
– Från början var det tänkt som en turné med det första projektet, men det visade sig svårt att få till, så vi tänkte att vi kunde göra något istället, säger Anders Vestergård.
Och nu är skivan ute med Lupa Santiago & Anders Vestergård Quartet, som också består av Rodrigo Ursaia och Mattias Hjorth.

Bildtext:
Svalöv och Brasilien i fortsatt samarbete. Nu släpper Lupa Santiago och Anders Vestergård sin andra skiva. Sättningen kompletteras av saxofonisten Rodrigo Ursaia från Brasilien och basisten Mattias Hjorth. Foto: Szilvia Nagy