Trådbussarna fortsätter rulla till 2024

Nästa år blir alla stadsbussar i Landskrona elbussar med batteridrift. Det enligt ett avtal mellan kommunen och Skånetrafiken som nyligen godkändes av politikerna i Region Skånes kollektivtrafiknämnd. Sist ut blir busslinjen på Ven, och när det är klart i början av 2019 så kommer Landskrona, som första skånska kommun, helt ha gått över till eldrift för stadsbussarna.
Men det påverkar inte de elbussar som sedan 2003 rullar i stan, alltså trådbussarna på linje 3.
– De fortsätter rulla. Vårt avtal med Landskrona gäller att byta ut dagens gasbussar till elbussar, säger Magnus Wikforss, affärsområdeschef buss norra på Skånetrafiken.
Han förklarar:
– Enligt vårt avtal med trafikbolaget Nobina så ska det ske ett fordonsbyte nästa år. Det är då vi passar på att byta ut gasbussarna till elbussar. Avtalet med kommunen ser ut så att vi och Nobina står för bussarna och kommunen står för laddställen för bussarna. Men det är alltså bara gasbussarna som byts ut till elbussar. För trådbussarna har vi avtal med Nobina som löper till 2024.

Bilden ovan: Nästa år blir det inte bara Landskronas trådbussar som går på el. Då byts alla gasdrivna stadsbussar ut till elbussar enligt ett avtal som nu är godkänt av Region Skånes kollektivtrafiknämnd. Men de elbussar som redan finns i stan, trådbussarna, fortsätter rulla.