Brukarensemblen prövar vita duken

Så här års brukar Öresundsteaterns ensemble med funktionshindrade, Brukarensemblen, sätta upp ett skådespel, ofta med julanknytning. I år prövar Brukarensemblen dock ett nytt grepp: ensemblen har spelat in en film som kommer visas på Bio Maxim.

Helt ovana är skådespelarna i Brukarensemblen inte vid filmmediet, tidigare uppsättningar har haft filmade inslag, till exempel i ”Den stora Rådhuskuppen” från 2011, då andra akten var en film som visades på just Bio Maxim. Men i år är det första gången som ensemblen gör en renodlad film.

Ensemblen har också gett sig i kast med ett nytt manus. Efter att i tre år ha satt upp ”Oluf Brock – en landskronitisk julsaga”, Öresundsteaterns egna lokalt anknutna tolkning av Charles Dickens ”A Christmas Carol”, så är det nu H.C. Andersens ”Flickan med svavelstickorna” som visas. H.C. Andersens tragiska saga om den fattiga flickan som försöker sälja tändstickor utspelar sig också den kring jul, närmare bestämt på nyårsafton. I Brukarensemblens version är handlingen dock flyttad till julafton.

Premiär för filmen blir det nu på lördag den 9 december klockan 11. Det blir också visningar den 10, 16 och 17 december, vid samma tid. Biljetter kan köpas på plats eller på www.kulturcentralen.nu.

Bilden ovan: I år prövar Öresundsteaterns Brukarensemblen nya grepp och har spelat in en film. Från vänster: Mikael Andersson, William Pedersen, Patrik Ekelund, Linda Forslund, Simon Otterström (bakom Linda), Odd Ellgård (bredvid), Max Åbjörnsson och Mikael Åkesson. Saknas på bilden: Gisela Isgren. Foto: Per Ullberg