Grön rehab ger livskraften tillbaka

Den som har lättare till medelsvår psykisk ohälsa kan numera få vistelse på landet på remiss från sin läkare. Kongagården är den enda gården i Landskrona och Svalövs kommuner som erbjuder så kallad naturunderstödd rehabilitering (NUR).

– Här inne är vi en del med deltagarna i verksamheten, säger Marie Irbladh, verksamhetsansvarig för NUR på Kongagården.
Ett antal nyfikna får tittar nyfiket men avvaktande på oss. Hit till Kongagården kommer personer med stressrelaterad psykisk ohälsa för att vistas på landet i lugn miljö. Kongagården är den enda gården i Landskrona och Svalövs kommuner som erbjuder grön rehab eller naturunderstödd rehabiltering (NUR) som det heter (se faktaruta).
– Det ska inte vara någon press att utföra eller prestera något. Det finns inga sådana krav. Det ska enkelt och behagligt och en vila att komma hit, och ge sammanhang, känna att man är del av en vanlig vardag i en kravfri miljö, säger Marie Irbladh.
Just nu har hon fyra deltagare som kommer till Kongagården tre dagar i veckan, fyra timmar åt gången, sammanlagt 24 tillfällen. De som kommer är personer som fått diagnosen lätt eller måttlig depression, med en tendens till social isolering.
Marie Irbladh berättar om en vanlig dag, som börjar klockan 10 med fika.
– Vi pratar om allmänna saker, sådant som dyker upp, vi försöker styra bort från sjukdomar och problem, till något roligare ämne.
Efter fikastunden är det egentid och vila, antingen ensam eller tillsammans med någon.
– Katten är riktigt bra, han hoppar ofta upp och lägger sig i knät på den som bjuder in. Han gillar de här förmiddagsfikorna, säger Marie Irbladh och skrattar.
Sedan väntar ett par aktiviteter, som deltagaren kan välja mellan. Det kan vara enkla sysslor inne hos lammen eller göra rent hos hönsen.
– Det blir också mycket promenader, i bok- eller granskog eller vid dammen. Eller så kan man gå ut och bara sitta en stund i skogen, säger Marie Irbladh.
Varje gång lagar de också mat tillsammans.
– Det viktiga är mötet med människorna, djur, natur och skog. Att få komma hemifrån och göra något annat i sin rehabiltering, säger Marie Irbladh.
För Maria Larsson var tiden på Kongagården en väg tillbaka till livet.
– Det är fantastiskt. Det är underbart att få komma dit och bara vara, att få den här naturen runtomkring och djuren och allting. Det är så lugnt och harmoniskt. Man känner att man sakta men säkert kommer tillbaka till livet igen, säger Maria Larsson.
Innan hon blev sjuk med diagnosen utmattningsdepression, jobbade hon som butiksansvarig i en klädbutik i Helsingborg.
– Jag har fått kraft och livsglädje tillbaka, man känner igen sig själv igen. Nu börjar jag bli Maria igen. Jag har varit låg och utbränd, det är jag ju fortfarande, men just att jag börjar se positivt på livet igen och sakta men säkert börjar komma tillbaka, det känns helt underbart. Det är obeskrivligt hur mycket de här åtta veckorna har hjälpt mig, säger Maria Larsson.
– Att få prata med andra människor i samma situation, och att man verkligen kom ut i naturen, för vissa dagar så orkar man ju inte det själv. Men där hade man rutiner.
Under dagen kunde det till exempel bli en skogpromenad med svampplockning eller plantering i växthuset.
– Det var så läkande att bara gå i skogen kanske en timme och bara vara där, gå omkring med hundarna. Marie och de andra ledarna var helt underbara. Bara tystnaden och att få vara ute, säger Maria Larsson.
Även om den gröna rehaben på Kongagården har gett henne livskraft igen, så har hon dock inte kunnat börja jobba än, utan är heltidssjukskriven februari ut. Hon vill gärna sprida kunskapen om att naturunderstödd rehabilitering finns.
– Det borde alla få som varit utbrända, säger Maria Larsson.

Naturunderstödd rehabilitering (NUR)

Region Skåne erbjuder personer med stressrelaterad psykisk ohälsa möjlighet till rehabilitering i landsbygdsmiljö med målet förbättrad hälsa och funktion som ett led i återgång till arbete. Rehabiliteringen riktar sig till sjukskrivna patienter och är ett komplement till den medicinska vården.
Naturunderstödd rehabilitering på landsbygd baseras på forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. I nuläget har Region Skåne avtal med sju landsbygdsföretag, med verksamhet kring natur och djur, för naturunderstödd rehabilitering. Kongagården är den enda av alla gårdar som erbjuder NUR i Skåne med både lantbruksdjur och odling.

Mer info på www.skane.se/nur och facebook: Kongagården Rehab.

Källa: Region Skåne