Milan Dragišić i vetenskapsmysterium från Ven

I december och januari blir Ven inspelningsplats för en ny tv-serie. Och öns egen skådespelarstjärna dyker upp i en roll som inte ligger så långt från verkligheten.

Way Creative Films heter det Malmöbaserade produktionsbolaget som med stöd av Film i Skåne under december och januari kommer spela in en tv-serie på ön. Bland bolagets tidigare produktioner finns bland annat populära julkalendern ”Mysteriet på Greveholm” från 1996. Och även den nya tv-serien, i sex avsnitt, rör sig i barn- och ungdomssfären.
På en icke-namngiven ö inträffar en mystisk händelse, massiv ål-död, som ditresta forskare försöker förstå. Samtidigt ger sig forskarnas barn sig i kast med mysteriet, i sällskap med barnbarnet till öns vintervaktmästare. Ön i dramat är en typisk sommarort som är folktom vintertid – så när som på vaktmästaren.

– Serien görs för Utbildningsradion och den kommer sändas på Barnkanalen, berättar Fredrik Myrtell, som tillsammans med Julia Gebauer är producent för serien.
– Det är ett drama med tre ungdomar i huvudrollen. Det kan upplevas som en ren spänningsserie, men ungdomarna följer hela tiden vetenskapliga metoder när de undersöker saker. Tonvikten ligger på fysik och biologi, målgruppen är elever i årskurs fyra till sex.
”Kolsvart” blir namnet på tv-serien, och Fredrik Myrtell berättar att Way Creative Films tidigare gjort liknande produktioner som kombinerar spänning med pedagogik.
– Vi har gjort serien ”Spegelvänd” för samma målgrupp, som är inriktad på matematik. Där har vi fått bra respons från både lärare och elever. Eleverna tycker att det är något spännande som de samtidigt lär sig av, och lärarna kan gå tillbaka till enskilda scener i sin undervisning.

Rollen som öns vintervaktmästare spelas av Vens egen filmstjärna Milan Dragišić, uppmärksammad för sina roller i ”Äta Sova Dö” från 2012 och ”Min faster i Sarajevo” från 2016.
– Tanken på att vi ville ha Milan i rollen kom i ett tidigt skede, säger Fredrik Myrtell.
– Men det var först när vi gjort lite research som vi förstod att han faktiskt är boende på Ven och att han dessutom jobbar med vaktmästaruppgifter.
Inspelningarna börjar i Malmö denna vecka. Sedan blir det tre inspelningsveckor på Ven. Turistgården blir bas för ett flertal inspelningar runt om på ön, inklusive Venfärjan.
– Från början tänkte vi spela in på fastlandet och bara ha inklippsbilder från en ö. Men det kändes som om det var just Ven som beskrevs i manus, och dessutom en roligare inspelning. Alla som vi varit i kontakt med på Ven tycker att det är roligt att det händer något så här på vintern. Att det är lite folk på ön passar dessutom oss bra – i serien är den ju helt folktom.

Bilden ovan: I filmer som ”Äta Sova Dö” och ”Min faster i Sarajevo” har Milan Dragišić spelat roller som inte legat jättelångt från honom som privatperson. Så är det även i pedagogiska dramaserien ”Kolsvart” som spelas in på Ven i januari – han har rollen som vaktmästare på en ö som är folktom över vintern. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv