Mr Grant ställer sig upp igen

Mr Grant har legat ner i sju år, men nu har han kommit på fötter igen. Den 27 januari spelar det lokala livebandet på Stationen i Röstånga, och då med en hel del AC/DC-låtar.

Så ser seriegubben Mr Grant ut, tecknad av Gustav Bjarnason. I januari spelar livebandet med det namnet på Stationen.

Även om tre av medlemmarna i Mr Grant hade spelat tillsammans i olika band tidigare, så såg just konstellationen Mr Grant dagens ljus under mitten av 00-talet.
– Det började som en skämtteckning som jag gjorde och skickade till sångaren, Ola. Bara en tramsig gubbe. Den teckningen hette Mr Grant. Då sa Ola: kan vi inte starta ett band och så får det heta Mr Grant?, säger Gustav Bjarnason, Röstångabo sedan barnsben och kapellmästare i bandet.
Mr Grants allra första spelning blev på Stationen.
– Runt den tiden så började Stationshuset i Röstånga bli vad det är idag, restaurang med en massa konsertverksamhet, säger Gustav Bjarnason.
I början spelade Mr Grant mest covers av till exempel Danko Jones och Fu Manchu, rock ´n´ roll med stoner-rock influenser, men också egna låtar. En av dem är ”As ugly as I please”, en låt som publiken ofta sjunger med i.
Förutom att vara kapellmästare i Mr Grant, är Gustav Bjarnason även musiklärare i elgitarr på Kulturskolan i Eslöv. Han har tidigare också undervisat på Musikhögskolan i Malmö och på rocklinjen på Skurups folkhögskola. Han har också i eget namn gett ut skivan ”One good reason”, med något som han beskriver som folkmusikhårdrock.
Vägen till att bli en gitarrvirtuos började i tioårsåldern med en Hobbex-katalog.
– Mina föräldrar beställde en urusel akustisk gitarr från Hobbex. Det var den mest svårspelade gitarr jag någonsin spelat på, säger Gustav Bjarnason.
– Men jag lärde mig att spela på den. Så fick jag den, Stratan (Fender Stratocaster, red. anm), säger han och pekar på en gitarr som står i hörnet av rummet.
– Då var jag bra för jag hade harvat så mycket på den gamla skiten. Jag blev inte bortskämd utan fick verkligen anstränga mig på den.
En annan bidragande faktor till gitarrintresset var en gåva från en kompis i Landskrona: plattan ”Use Your Illusion 1” av Guns N` Roses, en skiva han blev helt frälst i. På spelningen på Stationen så kommer Mr Grant bjuda på låtar från ett annat rockband: AC/DC och deras tidigare plattor. Det blir även en del eget material, bland annat en alldeles ny låt som har arbetsnamnet ”Something Else”.
Gustav Bjarnason hoppas att spelningen i januari blir första steget på Stationens återkomst som konsertplats.
– Det har inte varit på många år nu. När vi började spela, så blev Stationshuset vad det var under ett antal år, en återkommande konsertlokal, med alla möjliga artister, lokala och nationella storheter. Det är det vi vill få igång igen, säger han.

FAKTA: Medlemmarna i Mr Grant:
Ola Stigmar (sång)
Ola Jensen (trummor)
Christian Wall (bas)
Gustav Bjarnason (gitarr och sång)

Bildtext:
”Vi har haft en paus, men nu har vi samlat ihop oss igen”, säger Gustav Bjarnason, Röstångabo och gitarrvirtuos i liveakten Mr Grant som spelar på Stationen den 27 januari.