Spaden i jorden i Teckomatorp och snart också i Svalöv

På torsdagen tog det kommunala bostadsbolaget AB Svalövsbostäder (Svabo) första spadtaget till ett fyravåningshus med 16 lägenheter på Södra Solhemsgatan 20 i Teckomatorp. Samtidigt har företaget planer på ytterligare två till tre husbyggen i Svalöv.

– Mycket kommer hända här de närmsta åren, det är jag helt övertygad om, sa Svabo:s styrelseordförande Gunnar Bengtsson (S) när han på torsdagen tog första spadtaget till höghuset i Teckomatorp, tillsammans med Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande och JSB:s platschef John Larsson.
I december 2018 räknar företaget med inflyttning i Svabos nya hus i Teckomatorp. Men det är mer på gång, härnäst gäller det Svalövs tätort. Företaget ska bygga ett hus i samma storlek på en gräsplätt mellan Ryttaregatan och Möllegatan, nära Gustaf Eliassons park, ett par stenkast från företagets nybygge på gamla Pressbyråtomten. Inflyttning där är beräknad till 2019. Det har Papperstidningen skrivit om tidigare.
Vad som däremot är helt nytt är planerna på hus med lägenheter som är mer tillgänglighetsanpassade till äldre, precis intill äldreboendet Solgården.
– Satte vi ett hus där så skulle vi kunna använda faciliterna som finns inne på Solgården. Där finns mat, och möjligheter till aktiviteter. Det är nära och bra för de äldre som bara skulle kunna gå rätt över. Då skulle man inte behöva bygga ett hus särskilt för det ändamålet. Då skulle man bygga lägenheter som är handikappsanpassade, för äldre, säger Gunnar Bengtsson (S), styrelseordförande i AB Svalövsbostäder.
I huset blir det en blandning av ettor, tvåor och treor.
– Vi pratar om fyra plan och sex lägenheter i varje plan. Det blir ungefär 24 lägenheter i det här huset, säger Gunnar Bengtsson.
Klart för inflyttning i det äldreanpassade huset skulle det kunna bli i mitten av 2020, berättar Gunnar Bengtsson. Nu väntar företaget på svar på sin ansökan om planbesked från kommunen, vilket lär ta cirka fyra månader.
– Slår detta huset (vid Solgården, red.anm.) väl ut, då har vi möjlighet att sätta ett sådant hus till på samma tomt som vi nu markerat in, säger Gunnar Bengtsson.
Planen medger både boende och vård.
– Planen är utformad så att man utan vidare kan sälja den fastigheten till Svalövslokaler, så kan de bygga ett helt vårdboende där, beroende på om kommunen bedömer att man behöver ett vårdboende. Under planprocessen kanske den tanken vaknar hos kommunen. Då är tomten så väl placerad att man kan be oss bygga ett vårdboende istället, säger Robert Johansen, vd för Svabo och Svalo.
Liksom vid företagets nybygge på gamla Pressbyråtomten i Svalöv, så är en tänkt målgrupp för huset vid Solgården äldre personer och par som vill flytta från sin villa på ålderns höst. Befolkningsprognoser talar om allt fler äldre. Svalövs kommun är i dagsläget bland de sämsta i landet, vad gäller väntetid till inflyttning på äldreboende. Enligt Socialstyrelsens siffror för 2016 var den genomsnittliga väntetiden, från ansökan till inflyttning, på äldreboende 122 dagar.

Fotomontage över Teckomatorp med nya huset inritat. 

Bildtext, stora bilden ovan: Det var ett tag sedan som det kommunala bostadsföretaget Svalövsbostäder byggde helt nytt i Teckomatorp. Men på torsdagen tog Birgitta Jönsson (S), Gunnar Bengtsson (S) och John Larsson från JSB det första spadtaget för ett hus med 16 hyreslägenheter.

Nya hyreshuset i Teckomatorp

Beräknas vara inflyttningsklart den 1 december 2018.
Fyra våningar med sammanlagt 16 lägenheter. Åtta lägenheter med två rum och kök (60,4 kvadratmeter) och åtta stycken med tre rum och kök (71,9 kvadratmeter).
Lägenheterna fördelas den 1 mars 2018 enligt en egen kö, utan hänsyn till poäng i ordinarie bostadskö.
Informationsmöte kommer att hållas på Folkets Hus i Teckomatorp den 15 februari. Senast den 28 februari måste den intresserade ha skrivit in sig i bostadskön.

Ett tag sedan Svabo byggde helt nytt i Teckomatorp

1979 byggde företaget om äldreboendet på Västergatan till hyreslägenheter. Det skedde också 2007 då 24 hyreslägenheter bildades ur Lindgårdens särskilda boende. Men man får gå tillbaka till 1972, det var då som AB Svalövsbostäder byggde ett helt nytt flerbostadshus i Teckomatorp senast. Då byggdes 32 lägenheter på Plåtslagaregatan 6.