Teknikstrul nyckeln till schysst livemusik

Kabelfel och andra tekniska förtretligheter gör livemusiken mer sårbar och mänsklig. Det tycker Conny Andersson, gitarrist i Malmöbandet Babian. Sedan förra sommaren bor han i Röstånga.

– Vi har replokal inte så långt härifrån. Basisten bor i Öslöv. Vi har repat där i några år. Det blev lite drygt att hyra lokal i Malmö, tyckte vi. Sedan är vi rätt utspridda. Han har ett hus i Öslöv och där har vi repat de senaste sex-sju åren. För mig blev det närmare till replokalen av att flytta till Röstånga, säger Conny Andersson.
På wikipedia står det att ni spelar 60-talsinfluerad garagerock med sång på skånska. Hur tycker du att det stämmer?
– Vi har tagit mer utflykter efter hand men i början var det mycket slamrigt och skränigt, lite bluesgarageinfluenser från 60-talet. Det var lite i det vi möttes i början. Det är andra delar av det som vi har bejakat nu.
I maj släppte Babian sin fjärde skiva, ”Den andra sidan”. Det var en skiva som bandet arbetat fram på ett annorlunda sätt och under en längre tid än de tre föregående, berättar Conny Andersson.
– Den första, ”Fullproppad…” och den andra gick väldigt fort. Då var vi ute och spelade mycket och bara gick in i studion och rev av låtarna live. Tredje plattan tog lite längre tid, det var lite skivbolagsstrul som gjorde att det tog tid. Vi hade också lite mer tid att jobba med grejerna.
– Den här plattan har tagit ännu längre tid. Det började för något år sedan när sångaren, Tobbe Allvin, skickade små klipp som en julkalender, där han hade spelat in en vers och refräng. Han hade väldigt många låtidéer. Han slängde ut det så att det blev en per dag vi fick i mejlboxen för att lyssna på. Efter det så valde vi favoriterna.
Sammanlagt 15 spår är det på skivan, som bland annat gavs ut som dubbel-vinyl.
Alla fyra bandmedlemmar är i lärarbranschen. Conny Andersson är förskollärare i Eslövs kommun, tidigare i Malmö under många år.
Även om den senaste plattan släpptes i maj, så är den i högsta grad aktuell på bandets Youtubekanal.
– När vi hade releasefest för den senaste plattan, Den andra sidan, gjorde vi en livekonsert på Victoriateatern inne i Malmö. Den sålde slut och då blir man lite tuff. Då spelade vi in med filmteam. Den släpper vi i två akter. Den första akten har vi släppt, den andra nu i dagarna. Det blir en tvåtimmarskonsert, där vi satsade rätt stort och tog in gästmusiker.
Babian började spela 2006 och fick snabbt rykte om sig som ett schysst liveband.
Ni har kallats Sveriges bästa liveband i något sammanhang.
– Ibland är vi ett bra liveband kan jag tycka. Vi tar ut svängarna lite och är inte rädda att det kan gå lite fel. Jag blir glad när jag hör att det är lite kabelproblem eller något, att det finns en mänsklighet. Mänskliga faktorn felar nånstans och det är livemusik för mig, att det finns ett sårbart inslag i det hela. Det är det vi är bäst på, att grejerna går sönder när vi spelar helt enkelt. Vi har ofta otur med tekniska utrustningar.
Även om bandet inte spelar lika mycket som förr, så väntar en februariturné, med stopp i Stockholm, Växjö, förmodligen Göteborg och förhoppningsvis några festivaler till sommaren, berättar Conny Andersson.

Conny Andersson, Tobias Allvin, Christian Norefalk och Anders Baeck utgör Babian. Foto: Pressbild

FAKTA: Babian
Babian är ett svenskspråkigt rockband, som bildades 2006. Första spelningen var på Möllevångsfestivalen 2006.
Gav i somras ut sitt fjärde albulm, Den andra sidan.
Bandet har nominerats till P3 guld för debutalbumet ”Fullproppad, listtoppad, livrädd och uppstoppad” från 2009.
Har komponerat vinjettmusiken till SVT:s program ”Sommarlov”.
Babian har spelat på de flesta klubbscener och festivaler i Sverige, som Hultsfred, Peace & Love och Emmaboda. Bandet har dessutom turnerat i Norge, Finland och Tyskland samt uppträtt på Roskilde festivalen, enligt deras hemsida.

Babian består av:
Conny Andersson: gitarr, sång
Tobias Allvin: sång, gitarr, piano
Christian Norefalk: bas
Anders Baeck: trummor, sång