Ungdomar ska mötas i talanglabb

Fridhems folkhögskola har fått en halv miljon kronor av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Skolan ska använda pengarna till ett talanglabb.

– Nu när vi har ett musikhus och vi har bra lokaler i stort, så vill vi öppna det för Svalövsbygden och de som bor i Svalöv, så att vi blir mer tillgängliga, så att hela samhället på ett jämställt sätt kan använda skolan som en resurs, säger Roger Johansson, rektor på Fridhems folkhögskola.
Utvecklingsprojektet som Fridhem fått pengar för, kallar de ”Svalövs talanglabb”. Inom det ska de utveckla Musikhuset och Kulturhuset till en miljö för talangutveckling. En bit är att utrusta Musikhuset och Kulturhuset med teknik och möbler. Den andra delen av projektet består av ett 16 månader långt pilotprogram, enligt projektbeskrivningen. Dit bjuds ungdomar i åldern 16-20 år in, varav hälften nyanlända, till ”en inspirerande process som börjar med utforskningar av individuella, okända kreativa talanger och slutar med en galakväll där deras kollaborativt producerade kortfilmer har världspremiär.” Ungdomar ska få göra bland annat filmer och musik.
– Vi låter ungdomar upptäcka vad de kan. De som inte tycker om att springa på en gräsmatta fram och tillbaka, och jaga en boll som aldrig är i närheten av där man är, för det finns ju sådana, de kan ju då jobba med kultur och film och så vidare. Det finns såklart de som är både filmare och jagar efter en boll. I en sådan här liten kommun är det viktigt att se till att det finns fler alternativ. Idrotten är jättebra och den ska man främja men det är bra att man främjar annat också,säger Roger Johansson, som hoppas att musikhuset ska kunna bli som en mötesplats i kommunen.
Enligt tidsplanen ska projektet dra igång under 2018 med fullt drag under hösten och följande vår.
– 2019-2020 ska vi ha världspremiär på filmerna, säger Roger Johansson.

Fridhems folkhögskola har fått en halv miljon kronor av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. ”De ska vara till ett talanglabb i Svalövs kommun för äldre unga, som inte vill vara med på fotbollsplanen, utan som vill göra film och berättelser, i linje med projektet Sound of Svalöv som vi hade en gång i tiden”, säger Roger Johansson, rektor på Fridhem.