Så reagerar Moderaterna och Liberalerna på Centerpartiets besked

Besvikna men taggade. Så skulle man kunna beskriva Olof Röstins (M) och Torbjörn Ekelunds (L) reaktioner på Centerpartiets besked.

Centerpartiet har valt att gå ihop i ett valtekniskt samarbete med Socialdemokraterna och de tre småpartierna V, Mp och Fi. Det innebär att den konstellationen ska ta över det politiska styret fram till valet. Därmed måste M och L lämna.
Olof Röstin (M) anser att Centerpartiets agerande är uppseendeväckande.
– De väljer att fördjupa sitt samarbete med Vänsterpartiet i stället för med oss i de borgerliga partierna. Dessutom ger de stöd till Socialdemokraterna som är orsaken till hela denna politiska röra, säger Olof Röstin.
Han tror att samarbetet kommer att straffa Centerpartiet och gynna Sverigedemokraterna.
– Nu lämnar de öppet för ännu mer missnöje vilket troligen kommer kommer öka stödet för Sverigedemokraterna, säger Olof Röstin.
Det var i december som Svalövsmoderaterna lanserade att man ville ha en borgerlig allians för Svalöv.
– Med det Alliansalternativ som vi moderater aktivt lanserat hade mer kunnat göras för kommunens bästa och vi hade kunnat fortsätta den positiva utvecklingen i Svalövs kommun. Helt enkelt ett nytt och tydligare ledarskap baserat på borgerliga värderingar, säger Olof Röstin.
Torbjörn Ekelund (L) ser Centerpartiets agerande som ett svek.
– De har tidigare varit ute i massmedia och sagt att deras första alternativ är en borgerlig allians. När de då sagt det och sedan gör något annat… Ett tydligare tecken på svek går inte att få, säger han.
– Det är uppenbart att Centerpartiet inte vill ha borgerlig allians i Svalövs kommun. Då får vi jobba vidare på vårt håll.
Hade M och L kunnat styra ensamma fram till valet?
– Absolut hade vi kunnat göra det. Det är en otrolig motsägelse i det Centerpartiet säger i HD idag (läs den 25 januari), nämligen att de gjorde det för att skapa majoritet för att få igenom frågor, medan de i nästa andetag säger att de inte har något politiskt samarbete utan bara ett valtekniskt, säger Torbjörn Ekelund.
Han menar att i så fall hade man från Centerpartiets sida lika väl kunnat söka stöd från de borgerliga partierna i enskilda frågor.
– Här har makten vägt betydligt tyngre än logiken, säger Torbjörn Ekelund.
Han tror att Centerpartiets val kommer att bita dem i svansen vid valet i höst.
– Ingen här ska tro att de kan sitta säkert och vinna ett val, allra minst Centerpartiet. Man kan inte säga sex månader före valet att man vill ha en allians och sedan stödja Socialdemokraterna. Den ryckigheten är inte rimlig.
– Vi får återkomma hur det ser ut efter valet och vilka styrningsmöjligheter som finns då. Om det är så att Liberalerna hamnar i opposition, så kommer vi vara ett äckligt giftigt oppositionsparti.
Torbjörn Ekelund har inte tappat lusten till den kommunala politiken.
– Det finns ju vissa saker som tänder en fighting spirit mer än något annat. Det ligger inte för mig att hänga med huvudet och sparka kottar. Nu samlar vi oss, sedan återkommer vi efter valet i september. Ett halvårs paus från styret är alltid hälsosamt.