En idéspruta på hembesök

Att många Landskronabor har åsikter om sin stad, det blev vi på Papperstidningen varse när vi i slutet av förra året anordnade omröstningarna om stadens fulaste respektive vackraste hus. En av de som hörde av sig var den tidigare radiopiraten och mångsysslaren Nils-Eric Svensson.
 
– Vill du har färska wienerbröd? Det är min fru som bakat.
Papperstidningen träffar Nils-Eric Svensson, eller NES, som är hans signatur, när han är hemma i Borstahusen en månad över jul och nyår. Den tidigare radiopiraten, Skånes Radio Mercur firar 60 år i år, tillbringar sedan länge större delen av året i USA. Det hindrar honom inte att brinna för Landskrona och ha åsikter om vad som sker här.
– Jag var nere och tog ut pengar, nere på hörnet, och då går jag ut och blickar mot Handelsbankshuset och ser den vita byggnaden bakom en oändlig massa trådar och stolpar. Och tittar du nedåt Storgatan, från bankbyggnaden så ser man inte byggnaderna för alla trådar och stolpar. Det är en enorm förfulning av staden. Det är så otroligt dumt, säger han.
Trots störande trådbusstolpar så var det det pampiga Handelsbankshuset  i hörnet av Eriksgatan/Rådhustorget som Landskronaborna utsåg till det vackaraste huset i staden. Nils-Eric Svenssons favorit var dock inte med bland de möjliga valen: det gamla vattentornet.
– Det är fruktansvärt unikt. Det finns ingenting i hela världen som ser ut på det viset. Ett törnrosaslott som ett vattentorn. De förslag som fanns (i omröstningen red. anm) var ok, men i mitt tycke går de inte alls upp mot vattentornet.
Rådhustorget och Tranchelllska huset ligger också på hans topp-3 lista.
– Rådhustorget och allt kring där är helt ok. Det är bland det snyggaste jag har sett. Det finns inte många torg som har den charmen med träden runtomkring och restaurangerna i en cirkel. Det tycker jag är en väldigt fin kärna i stan.
Dock händer det inte så mycket i centrum, menar han.
– Till och med en lördag är ganska folktomt.
– Man måste skapa någonting i staden som gör det intressant att stanna i staden istället för att åka till Väla och Center Syd. Det är det som har hänt nu. Elgiganten, Elon, Rusta, Biltema och mer kommer det. Ju fler utav den typen av varuhus som kommer, desto mindre anledning finns det att åka till Helsingborg, säger han.
NES har alltid varit engagerad i Landskrona, ända sedan han växte upp här.
– Jag tyckte att det var underskattat och misskött. Jag har skrivit säkert 200 insändare om Landskrona och diskuterat. Framför allt när sossarna var vid makten.
Hur ser du på utvecklingen nu de senaste åren med Torkild Strandbergs styre?
– Fantastiskt. Jag har en del kommentarer men det är en dynamik nu som jag känner. Det är många av de sakerna som jag tidigare påpekade och skrev om.
– Man måste se till att man bygger hus för folk som har pengar. För det första: folk som tjänar miljoner betalar mycket mer skatt än dussinet andra. Dessutom behövs det bostäder för folk som har pengar för att de ska vilja flytta hit med sitt företag.
Han tycker om idén på att höja standarden på vissa områden, som öster. Han applåderar också utbyggnaden av 1100 bostäder i Norra Borstahusen.
– Om vi får ett dussin mångmiljonärer i Borstahusen, i Landskrona, så betalar de mycket i skatt att et nästan väger upp den andra halvan. Man måste vara praktisk på det sättet också. Även om man inte tycker om rika människor, så kan man ju i alla fall tycka om deras pengar.
Men det hade kunnat bli ännu bättre, menar han.
– Varför satsar man inte på lyxigare villor mot stranden? De tomterna finns inte att få tag i nånstans i hela Skåne. Varför bygger man då radhus, när man istället kunde fått folk som ville bygga 20-miljoners villor där och fått gräddhylla som betalar mycket pengar i skatt?
Att komma tillbaka till Landskrona ett par gånger om året, gör att har ser saker ur ett annat perspektiv än om han bott hela året här, menar han.
– Det är kanske därför man är så intresserad. Man ser vad som inte har skett. För det mesta har det varit så att jag bara kommit en eller två gånger per år. Är det en period på ett halvt år som man åker och sedan kommer tillbaka, så är det inte som för de som bor här, som ser den här långsamma utvecklingen, utan jag ser vad som hänt på sex månader. Då uppmärksammar man det som man tycker har gått rätt och det som gått fel.
På frågan om vilken idé han skulle vilja skicka med till politikerna, svarar han:
– Jag har en idé att man ska göra Citadellet till Skånes konsertcentrum. Den iden hade jag redan i juli 1956, för mer än 60 år sedan, då jag fick tillstånd från Kungliga Byggnadsstyrelsen att arrangera en konsert. Det finns många anledningar till detta. Landskrona ligger så till att folk kan komma över allt ifrån. Det andra är att det finns ingenting i närheten. Helsingborg har Sofiero, men det är förolämpning mot åskådarna.
– Om man gör rätt i Landskrona, så har man en naturlig amfiteater. När vi hade 550-års jubileum så hade vi en flytande scen i den innersta vallgraven.
– Man kan ta in flera tusen människor som kan se scenen, om man gör det på det viset. Därigenom skulle vi kunna skapa ett centrum för konserter.
– Man måste satsa. Man kan inte köra med lite halvdana artister. Du får presentera stora artister med förlust i början. Ta in världsartister för att få namnet och få folk att uppmärksamma på att det finns någonting här. Har du en gång fått igång folk så att de är vana att åka dit, så kan man ha mellanartister också.
När du läser detta är Nils-Eric Svensson tillbaka i hemmet i Kalifornien. Nästa gång han kommer till Landskrona blir förmodligen i maj. Därefter till hösten. I augusti gifter sig ena sonen och Skånes Radio Mercur har 60-års jubileum.
– Jag satt i möte med museet innan du kom. Vi diskuterade vad man kan göra. Det finns visst hopp om att de ska göra en specialutställning.

Nils-Eric Svensson (NES)
Ålder: 81 år.
Bor: Borstahusen och Kalifornien.
Bakgrund: Entreprenör och mångsysslare. Han är mannen bakom piratradiostationen Skånes Radio Mercur som blev den första stationen som sände radioreklam och topplistor i Sverige.