Landshövdingen fick lära sig om gurt och annat

Landshövdingen Anneli Hulthén är just nu ute på turné för att besöka företag i alla skånska kommuner. I Landskrona var det Oatly som fick besök av landshövdingen som fick lära sig en hel massa om vad man kan göra med havre.

Under 2017 hälsade Anneli Hulthén på i alla skånska kommuner, för att bilda sig en uppfattning om den region där hon då nyligen tillträtt som landshövding. Under 2018 går besöken till företagen i de skånska kommunerna.

– Det är väldigt bra att få se var skåningarna jobbar och vad vi har för näringar. Jag får lära mig en massa saker som jag inte visste och man märker att det är väldigt olika i kommunerna. Vi har försökt fokusera på att hitta företag som jobbar på ett hållbart vis, säger hon.

Anneli Hulthén tycker att Oatly är ett utmärkt exempel på hur skånskt näringsliv kan utvecklas.

– Det är kul att ni på Oatly verkligen är härifrån. Man ser hur forskning, universitet och högskola samt näringsliv hänger ihop.

Oatlys representanter har dukat upp ett rejält avsmakningsbord med olika produkter och Anneli Hulthén smakar entusiastiskt på både havredryck, smörgåspålägg och gurt, vilket är Oatlyvarianten av yoghurt. Karin Rosqvist, stabshandläggare på länsstyrelsen, undrar om Oatly har någon produkt liknande vispgrädde i sitt sortiment?

– Det där är något av det roligaste! Vi har försökt i många år att skapa en produkt som går att vispa som vispgrädde och vi trodde att vi hade knäckt det och körde igång. Men det blev vispat i rören i fabriken i stället och det var jättesvårt att få rent, berättar Sofia Ehlde, innovation director på Oatly.

Om landshövdingen hälsar på om några år igen så är det inte helt osannolikt att Oatly har en vispbar produkt i sitt sortiment då. Det är uppenbart att de anställda gärna vill lösa också denna knut för det innovationsdrivna företaget som är baserat på Lundaforskning. Produktionen bygger på en patenterad metod som med hjälp av enzymer omvandlar havre till flytande föda.

Oatly bygger just nu ut sin anläggning i Landskrona, för att kunna ha mer av sin produktion i egen regi. Landshövdingens sällskap och Papperstidningen får en guidad tur genom både nybygge och den fabrik som är igång i dag. Anneli Hulthén frågar om alla anställda har anammat företagets veganska produkter.

– Vi jobbar ju för att främja en omställning mot mera hållbarhet och hälsa och det ligger i vår kultur, men folk som jobbar här är verkligen alla sorter och gillar olika slags mat, säger Cecilia Sjöholm, corporate communications director på Oatly.

Platschefen Martin Jönsson visade upp fabrikens många spännande rör och maskiner för landshövdingens sällskap. Foto: Malin Nävelsö