Zielinski ersätter Jönsson

Snart lämnar kommunens högste politiker, Birgitta Jönsson (S) Svalövspolitiken för gott. Hennes föreslagna efterträdare är Jan Zielinski. Det beslutade medlemsmötet i Svalövs Arbetarekommun på torsdagskvällen.

– Det känns jättestort. Det är fantastiskt att få det här stora förtroendet av medlemmarna i mitt parti. Jag kan inte säga något annat. Jag ser fram emot det här. Det känns roligt att gå in i den här rollen. Jag har jobbat i drygt 27-28 år som facklig ombudsman och haft oreglerad arbetstid så jag vet vad det innebär. Det känns jätteroligt, säger Jan Zielinski, som bor i Teckomatorp, är sekreterare i Svalövs Arbetarekommun och ordinarie ledamot i bildningsnämnden.
Formellt kommer Socialdemokraterna att föreslå att Jan Zielinski ska ta Birgitta Jönssons plats som gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen.
Om Socialdemokraterna fortsätter regera, antingen i någon koalition eller ensamma, så innebär det att Jan Zielinski också blir den logiska kandidaten till posten som kommunstyrelsens ordförande.
– Han är en stabil, välförankrad människa med båda fötterna på jorden. Han har en stabil och juste värdegrund som han utgår ifrån i allt det som han gör. Det genomsyrar allt. Alla människors lika värde är hans käpphäst. Sedan är han väldigt insatt i arbetsrättsliga frågor och liknande, säger Anders Svärd, ordförande i Svalövs Arbetarekommun.
Birgitta Jönsson (S) är just nu sjukskriven och kommer inte tillbaka som kommunstyrelsens ordförande, berättade hon på tisdagen när Papperstidningen pratade med henne.
– Som jag sagt innan, så är det att jag ska gå till den 1 mars. Blir jag sjukskriven längre så tänker jag gå tidigare, för jag tänker ju inte sitta kvar och vara sjukskriven, säger Birgitta Jönsson (S).
– Jag tänker inte ta någon plats i Svalövspolitiken framöver.
Birgitta Jönsson har varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2012, då hon tog över den posten efter Karl-Erik Kruse.
Just Karl-Erik Kruse är själv i medialt blåsväder. För någon vecka sedan meddelade S-toppen att han hoppar av tunga politiska uppdrag, bland annat det som kommunfullmäktiges ordförande. Detta efter att en utredning startats om att han använt kommunens tjänstebil på felaktigt sätt, vilket han erkänt. Nu vill Socialdemokraterna att Claes Hallberg efterträder honom som ledare för partiets fullmäktigegrupp. I och med det blir han också partiets förslag till ny ordförande för kommunfullmäktige.
Om det blir som Socialdemokraterna vill återstår att se på kommunfullmäktiges möte den 29 januari.

Foto på Jan Zielinski: Socialdemokraterna i Svalöv