Barnens behov i första rummet på nya Björkhäll

En solig dag i juni 2016 tog barn på förskolan Björkhäll i Röstånga första spadtaget till ny- och ombyggnad. Soligt i sinnet var det också när Papperstidningen tog en titt i de nya lokalerna i torsdags.

– Det är helt fantastiskt, säger förskolechef Karin Svensson.
Hon visar runt i Björkhälls nyrenoverade gamla del och i den helt nybyggda delen. Det är inte konstigt att hon är glad. Det har blivit precis som hon och förskolepersonalen velat. De har fått vara med och påverka hur det ska se ut.

– Vi har fått vara med sedan första början, med att peta i ritningar och utemiljö. Vi har haft en grupp här som drivit det, hur vi vill att det ska vara, vad som är bäst för barnen. Detta är verkligen vår förskola, säger Karin Svensson.

Hon visar in i det första av två större gemensamma utrymmen. Gimlevallen är för de lite större barnen och Idavallen för de lite mindre. Från förskolan Solstråen i Svalöv har de hämtat inspiration, bland annat till de gemensamma utrymmena.
– Detta är ett guldläge, att få vara med och skapa miljöer och lärmiljöer utifrån barnen och barnens behov, säger hon.

På väggen i alla lärmiljöer hänger en tavla med vad man gör just där och hur det är kopplat till läroplanen.

Numera får sju avdelningar, eller ”hemvister” plats inne på Björkhäll. För två år sedan gick det tre inne på själva förskolan, en i en paviljong och en inne på intilliggande Midgårdsskolan. En utbyggnad var av nöden.
– Från det jag tog över, fram till nu har vi fördubblat vårt barnantal på förskolan. Under våren kommer vi att passera hundra inskrivna barn, säger Karin Svensson.
Vad är det bästa med nya?
– Att vi får lov att vara under samma tak. Det har vi inte varit på tio år, säger Karin Svensson.
En annan stor fördel är att det blir mindre barngrupper och att de kan anpassa dem på ett bättre sätt, menar hon.

Esmé Frostberg Lowery leker.

Bland barnen på hemvisten Oden hittar vi Karin Birath, förskollärare.
Vad är det för fördelar?
– Samarbetet. Förut så var vi inne på skolan. Vi var inte ensamma, vi hade ju skolan nära, men nu kan vi samarbeta på ett helt annat sätt. Man bara går över till varandra.
– Det är ett helt annat samarbete. Och nu har vi bara börjat. Vi är inte färdiga med alla miljöer än, men det känns redan att vi har börjat samarbeta.

Utemiljön, som blir helt ny, ska slutbesiktigas i slutet av april. Förskolechef Karin Svensson hoppas kunna ha en officiell invigning av alltihop i maj.

Arkitekten bakom om- och tillbyggnaden, Annette Sergel på Magasin A Arkitekter, är uppvuxen bara ett par kvarter bort. I Svalövs kommun har den Landskronabaserade arkitektfirman ritat om- och tillbyggnaden på Svalöfs gymnasium, Heleneborgsskolan och den nya idrottshallen, Heleneborgshallen, men också Solstrålens förskola.
– Hon har sitt hjärta här. Hur ofta får man det, att en arkitekt så förstår bygget, säger Karin Svensson.

Varje avdelning, eller hemvist som de kallas, har en egen dörr utifrån.

Utbildningschef Hans Dahlqvist, som också är med på rundturen, gillar att Karin Svensson med personal har kunnat vara med och forma lokalerna utifrån ett pedagogiskt tänk och barnens behov.
– Många gånger sitter vi i kommunala verksamheter i lite äldre lokaler. Men pedagogiken utvecklas och förändras. Då är det ett privilegium när vi får bygga nya lokaler där vi kan bygga in nya pedagogiska tankar som vi har. Det är inte så ofta vi får lov att göra det.
Även Torbjörn Ekelund (L), som fram till månadens slut är ordförande i bildningsnämnden, myser under visningen.
– När andra kommuner i vår närhet har miljardproblem med mögelskolor och dåliga miljöer, till och med rent fysiskt dåliga miljöer för barnen, så lägger vi ytterligare en modern och fin skolbyggnad till kommunens andra fina byggnader. Vi är faktiskt begåvade med väldigt fina byggnader generellt. Varje ny byggnad som kommer bli nästa juvel i kronan. Det är den här också, säger Torbjörn Ekelund.
– Jag är stolt att vi klarar av det här i Svalövs kommun med 14000 invånare att ha en sådan här puts och studs i de lokaler där barn ska vistas. Det gör mig glad.

Fönster på sådan höjd, att även den som inte hunnit växa så mycket, kan se ut, eller in, för den delen.

 

 

Ett av två stora gemensamhetsutrymmen. På bilden förskolechef Karin Svensson, bildningsnämndens ordförande Torbjörn Ekelund (L) och utbildningschef Hans Dahlqvist (längst bort)