Frågor om bonnjävlar och Belgian Blue till ministern

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har besökt runt 100 landsbygdskommuner i landet. Det kunde han berätta för Papperstidningen, när turen under onsdagen kom till Svalöv och Svalöfs gymnasium.

Det är ett 40-tal elever från årskurs två på naturbruksprogrammet som samlats för att ställa frågor till doldisministern som ansvar för frågor som har att göra med deras framtida yrkesfält: jordbruk och skogsbruk. Det blir frågor av lite skilda slag. Hur länge har ministern varit politiker? Det undrar någon. Sven-Erik Bucht berättar om starten som kommunalråd i hemkommunen Haparanda. Och att han inte bara varit politiker, det försäkrar ministern, som berättar om jobb som lantarbetare, försäljare – och dansbandsmusiker.
– Jag kan köra traktor och bygga hus. Så jag har inte direkt tummen mitt i näven, säger Sven-Erik Bucht på klingande norrländska.
Någon undrar vad ministern kan göra för att underlätta för unga att bli lantbrukare idag, när lantbruksfastigheter kostar många miljoner. Någon annan undrar om den skandaliserade köttrasen Belgian Blue nu är förbjuden i Sverige. En tjej i publiken berättar att hon är uppvuxen på lantbruk och att hennes pappas vill att lantbrukare får högre status i Sverige, så att det blir mindre prat om ”bonnjävlar” som blockerar trafiken mer sina traktorer.

Det var inte alla som ville ställa sina frågor för öppen publik. Men landsbygdsminister Sven-Erik Bucht svarade gärna på elevernas frågor även efter frågestunden. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Jag är på min Sverigeresa då jag besöker landsbygdskommuner runtom i Sverige. Jag har hunnit med ungefär 100 kommuner hittills, förklarar Sven-Erik Bucht sitt Svalövsbesök när Papperstidningen får några minuter efter frågestunden.
– Jag ska hinna med 39 till innan valet. Svalöv är en landsbygdskommun, och inte minst finns här ett naturbruksgymnasium, och de är viktiga för de gröna näringarna. Utan dem så finns det ingen som bedriver jordbruk eller kör lastbil – här finns ju fordonsutbildning också.
Vad tar du med dig från det här besöket på Svalöfs gymnasium?
– Att utbildningen här inte bara står på ett ben utan följer vad marknaden efterfrågar. Nu har man ett stort fordonsprogram eftersom marknaden efterfrågar det, och det är jättebra. Och att Svalövs kommun backar upp skolan så bra, det är bra gjort av en liten kommun.
Du kommer från övre Norrland som är en typ av landsbygd, här i Skåne har vi en annan typ av landsbygd. Ser du några beröringspunkter mellan de olika typerna av landsbygd som finns i Sverige?
– Som du säger så finns det många olika typer av landsbygd, både stadsnära och extrem glesbygd. Det som kommer upp överallt är det här med bredband, att få den moderna tekniken tillgänglig. Det är precis lika viktigt som när vi en gång elektrifierade Sverige, att tekniken kommer ut överallt.

Bilden ovan: Det var frågor av blandad karaktär som elever i årskurs två på Svalöfs gymnasiums naturbruksprogram. Bland annat om hur länge han varit politiker. Foto: Per Eeg-Olofsson