Grön och skön bil med egen historia

Den syns ganska så bra när den rullar runt på Landskronas gator, Karl-Gustav Perssons gröna lilla lastbil. Bilen är byggd på ett Volvo 210-chassi, men trähytt och många egna detaljer. En helt unik bil, som Karl-Gustav Persson vårdar ömt.

Den härliga gröna färgen har sin förklaring i bilens historia.

– Det är Weibulls som har haft bilen och den är målad i deras färg, berättar Karl-Gustav Persson.

Karl-Gustav Perssons bil är unik på riktigt. Det har producerats endast 53 chassin av 1962 års 210-modell och på dessa har det sedan byggts bilar i många varianter. Hytten är byggd av trä, med påspikad plåt utanpå. Den vackra trähytten på Karl-Gustav Perssons bil kommer från ett snickeri i Gladsax, vilket ett tränat öga kan avgöra på den vågiga listen.

– En dam kom förbi när jag stod ute med bilen och när hon tittade in i hytten så kunde hon säga att det var hennes far som hade gjort den, där på snickeriet i Gladsax.

Den gröna bilen var inte riktigt lika skön när den kom i Karl-Gustav Perssons ägo för många år sedan, men skicket var ändå så gott att endast brädorna på flaket egentligen behövt bytas ut. Det var Evert Lundgren, mannen bakom Thulinträffen, som hittade bilen åt Karl-Gustav Persson.

– Jag hade bett honom hålla utkik efter en Volvo Duett. Så ringde han en dag och sade att jag har grejor till dig och så stod den här i källaren.

Det var när en man från Tyskland, som också äger en grön liten lastbil byggd på 210-chassi, hörde av sig som Karl-Gustav Persson verkligen fick fart på renovering och efterforskning kring bilen. Han tycker det är roligt att bilen är så speciell och visar bland annat draget som är ett riktigt traktordrag, tillverkat av smeder på Weibulls som också gjort alla beslag på bilen.

– Det är väldigt välgjort allting. Nu har jag köpt ett släp som jag håller på med också. Min lillebror har gjort en mellandel så att jag skall kunna koppla på det på det här draget.

Gemenskapen kring de gamla bilarna är viktig för Karl-Gustav Persson, som gärna lastar möbler och kaffekorg och ger sig av till olika motorträffar. Det är inte några plastmöbler som får åka med på flaket, utan här gäller rediga och tidstypiska grejor. Eftersom Karl-Gustav Persson drivit eget snickeri i många år är han väl hemma med trädetaljerna på bilen. Det andra har han lärt sig mer och mer om genom åren.

– Det är liten enklare med gamla bilar om man nu inte är bilmekaniker. När den inte startar så börjar man kolla och så frågar man andra. Det är väldigt bra på träffarna, att om man behöver något så frågar man varandra och man hjälps åt.

Med en toppfart på kring 80 kilometer i timmen är Karl-Gustav Perssons bil inte stadens snabbaste. Man vad gör det, när den är grön och skön och helt unik?

– Eftersom de gjordes en och en finns det ju ingen bil som är helt lik denna. Det är roligt!

Den Weibullsgröna färgen på Karl-Gustav Perssons lilla Volvolastbil drar blickarna till sig på stadens gator.

I förarhytten finns en klassisk inredning med vackra trädetaljer.

Karl-Gustav Persson tar gärna plats i förarsätet och rullar i väg till någon motorträff.

Bilen är lastad för utfärd, med rejäla grejor. Snickaren Karl-Gustav Persson är inte så mycket för plast och engångsgrejor.