Justitieministerns turné började i Landskrona

Extra miljarder till polisen, nya och skärpta straff och andra åtgärder som genomförts eller utlovas för att få bukt med den organiserade brottsligheten. Det skrev justitieminister Morgan Johansson om i en debattartikel under fredagen. Ämnen som han gärna pratade om på besök i Landskrona, första stoppet på en besöksturné under våren.

Lag och ordning förespås bli en av de stora frågorna i valet om knappt åtta månader. Därför är justitie- och inrikesministerns utspel och turné, som närmast går till Höörs och Klippans kommuner, knappast någon slump. Under fredagen startade den med studiebesök hos trygghetsvärdar i Lomma kommun och hos polisen i Landskrona. Sista stoppet blev lägenhetsmoskén på Silvergården, för samtal med medlemmar i församlingen där och med andra som bor i området i hyresgästföreningens lokal.

I våras pekades området Norrestad ut som ”särskilt utsatt” Polisens nationella operativa avdelning (NOA).
– Jag vill träffa så många människor som möjligt. I bland så finns det risk att man hamnar i kontorsmiljö och bara träffar tjänstemän, men jag vill träffa allmänheten. Och då var det här en lämplig miljö, säger Morgan Johansson om valet av plats för studiebesök.
Kritik mot bister i det lokala polisarbetet har framförts bland annat av Torkild Strandberg (L), som i ett utspel efter den stora branden på Pilängstorget förra vintern, framförde krav på att kunna upprätta kommunala polisorganisationer.
– Det var en fullständig enighet i Sveriges riksdag, inklusive Liberalerna, som sade att vi ska gå över till en organisation då vi får en gemensam polisorganisation.
– Vi har för få poliser. Det är just därför som vi bygger ut polisutbildningen nu. Vi utbildar nu dubbelt så många poliser nu som den borgerliga regeringen gjorde tidigare. Men det är ett bekymmer att det tar två och ett halvt år att utbilda en polis. Svaret på hans fråga är att vi måste fortsätta utbilda fler poliser och även förbättra arbetsvillkoren för de poliser som finns, så att vi kan behålla dem.

Bilden ovan: Pannan i djupa veck när justitieminister Morgan Johansson lyssnade på Taher Elghazzi, ordförande i den muslimska föreningen på Silvergården, som bland annat undrade vad ministern kunde göra för att de som bor i området ska känna sig tryggare. Mohammed Warsame, tre år, hade lite svårare att hålla uppe koncentrationen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Morgan Johansson fick svara på frågor från bland andra Taher Elghazzi, ordförande i den muslimska föreningen på Silvergården.