Kändissociolog och arbetarfoto till Landskrona

Fotofestivalen har vuxit för varje år. Snart får också Landskronas fotostadssatsning mer fysik form när Tyghuset vid Kasernplan under våren byggs om till ett fotohistoriskt centrum, med både en fast utställning och lokaler för tillfälliga utställningar. Två sådana utställningar, som kommer att visas under våren 2019, ligger nu i planeringsstadiet: foto av forskargiganten Pierre Bordieu och en utställning med arbetarfoto som Landskrona museum producerar tillsammans med Arbetets museum i Norrköping.

Pierre Bordieu. Foto: wikimedia commons

Pierre Bordieu är ett namn som eventuellt klingar bekant från kurslitteraturen för samhällsvetare och humanister. Den franske forskaren Pierre Bordieu (1930-2002) kunde titulera sig både sociolog, kulturantropolog, medieteoretiker och författare. Mest känd är han kanske för sina teorier om sådant som ”det sociala rummet” och ”kulturellt kapital”. Mindre känt är kanske att Pierre Bordieu även var en flitig fotograf, inte minst när han befann sig i Algeriet där han med start 1955 gjorde värnplikten mitt under brinnande frigörelsekrig från den franska kolonialmakten (1954-1962). Efter värnplikten stannade Bordieu kvar i Algeriet fram till 1960, och gjorde kulturantropologiska studier. Både som värnpliktig och som forskare tog han tusentals bilder i Algeriet, bilder som avslöjar ett annat förhållningssätt till den algeriska självständighetssträvan än det officiella franska. Det är foton från den perioden som nästa vår visas på Tyghuset.
– Det är en utställning som gått på turné runtom Europa, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona foto, och berättar att den troligtvis visas någon gång i början av nästa år.
– Christian Caujolle, en av de konstnärliga ledarna för fotofestivalen, var bekant med Bordieu, så det finns en personlig koppling, säger Göran Nyström.
I samarbete med Lunds universitet så planeras också en serie föreläsningar med inbjudna forskare.

Fotografen Jean Hermanson blev känd inte minst för sina arbetsplatsreportage och okonstlade porträttbilder på industriarbetare. Nästa vår visas en utställning med foto av honom och två andra framstående arbetsplatsskildrare: Yngve Baum och Odd Uhrbom. Foto: Jean Hermanson

Sedan 2014 äger Landskrona museum cirka 250 000 negativ och tusentals papperskopior av fotografen Jean Hermanson. Tidigare smått bortglömd fick denna arbetsplatsskildrare förnyad uppmärksamhet förra året, i samband med dokumentärfilmen ”Himlens mörkrum” av Nils Petter Löfstedt, som fungerade som Jean Hermansons fotoassistent under hans sista tid i livet. Några av Hermansons arbetsplatsbilder, tillsammans med bilder av Yngve Baum och Odd Uhrbom, visas i en ny utställning som Landskrona museum producerar tillsammans med Arbetets museum i Norrköping. Bilder som spelat historisk roll, eftersom de bidrog till ny arbetsmiljölagstiftning under 60- och 70-talen.
– Det är också en utställning som sammanfaller med 50-årsdagen för strejken i malmfälten, en strejk som även den hade stor påverkan på arbetsmiljöreglerna, säger Göran Nyström, verksamhetsledare för Landskrona foto.
Under våren 2019 ska den utställningen visas på Tyghuset, för att sedan gå vidare till Norrköping.

Bilden ovan: Sedermera världsberömde forskaren och filosofen Pierre Bordieu tillbringade fem år i Algeriet, först som värnpliktig, sedan som forskare. Under den tiden tog han många bilder från det som då var en fransk koloni. Några av dessa visas i en utställning på Tyghuset i början av nästa år. Foto: Pierre Bordieu