Kommunen får inte ta över miljötillsyn – politiker vill överklaga

I spåren av Befesa Scandust-skandalen som briserade förra vintern så har kommunfullmäktige beslutat att stadens miljönämnd ska vända sig till länsstyrelsen med en förfrågan om att få ta över miljötillsynen av de verksamheter som måste ha tillstånd enligt miljöbalken, bland dem Befesa Scandust, Boliden Bergsöe och Yara.
Det är inte aktuellt, svarade länsstyrelsen och hänvisade bland annat till att flera av verksamheterna kan ha miljöeffekter som sträcker sig långt utanför kommungräsen. Det svaret låter sig dock inte den politiska ledningen nöja sig med. Kommunstyrelsen beslöt på sitt senaste möte att lägga som förslag att beslutet överklagas till nästa instans, som är regeringen. Nu går frågan vidare till kommunfullmäktige.
– Kommunens miljöförvaltning är snabbare än länsstyrelsen på att reagera på missförhållanden, säger Elvir Mesanović, Miljöpartiets kommunalråd.
– Förvaltningen har uppskattat att den klarar av den extra tillsynen med en extra tjänst. Eftersom det är företagen som betalar via tillsynsavgifter så ska det rymmas inom budget.
Oppositionsrådet Jonas Esbjörnsson (S) tror dock att det är fel väg att gå.
– Det man nu gör är att bedriva ett korståg mot länsstyrelsen. Vi vinner mer på en dialog med länsstyrelsen än att utöva prickskytte mot dem. Är det något som vi vill att länsstyrelsen ska göra som de inte gör idag så får vi säga det till dem. Vi var med på att pröva frågan om att ta över tillsynen, men nu är det gjort. Det vore bättre om nämnden och förvaltningen lade tid på målet att göra Landskrona till Sveriges klimatsmartaste stad.

Bilden ovan: Efter att miljöskandalen kring Befesa Scandust avslöjades förra vintern har den politiska ledningens förtroende för länsstyrelsen tillsyn minskat. Nu vill treklövern gå vidare till regeringen efter att länsstyrelsen sagt nej till att kommunens miljöförvaltning skulle ta över tillsynen. Foto: Arkiv