Landskronas ”greeter” ska visa upp favoritplatser

En ”greeter”, vet du vad det är? Om inte, så är det inte så konstigt, hittills har sådana bara funnits i fem städer i Sverige. Men nu får även Landskrona en tvättäkta lokalinvånare som turistambassadör.

En riktig ortsbo som både gratis och gärna tar emot turister och andra långväga gäster, och tipsar dem om smultronställen i den egna hemstaden. Så skulle man kunna förklara begreppet ”greeter”. I Sverige har redan städerna Göteborg, Strängnäs, Skellefteå, Motala, Hultsfred och Helsingborg sådana, och nu har alltså Landskrona fått en egen. Han heter Sven Olefeldt.
– Landskrona är en speciell stad och det tänker kanske inte vi på som bor här redan, säger han i ett pressmeddelande.
– Jag ser verkligen fram emot att träffa turister från hela världen.
Det är över 150 städer i världen som nu har greeters, och som ingår i nätverket ”Global greeter network”. Tanken är att greeters ska ge besökare en helt gratis chans att upptäcka platser på en ort som man kanske inte skulle se annars. Både enskilda och grupper på upp till sex personer kan boka en träff med en greeter. Nu hoppas kommunen att fler Landskronabor kan tänka sig att vara ”greeters” på ideell basis. På siten landskrona.greeters.info finns mer information om vad det innebär och hur man blir det.

Bilden ovan: Sven Olefeldt är först ut som ”greeter” i Landskrona. Nu hoppas kommunen att fler Landskronabor ska var intresserade av att agera som denna typ av oavlönad turistambassadör. Foto: Landskrona stad