Ung graffitikonst på Gamla staden

Graffitikonst av den högre skolan är småstaden Landskrona inte direkt bortskämd med. Men nu finns chansen att se sådan, gjord av en konstnär som började sin bana med att bli tagen av polisen.

Boråsaren Adam Algotsson, ställer ut sin graffitibaserade konst på Galleri gamla staden på Norra Kyrkogränden 31 under tre helger, till och med den 4 mars. Han möter upp med Papperstidningen i en varukorridor på Fröfabriken, Weibulls gamla frölager vid Österleden som nu blivit kreativt center. Där på den vitmålade väggen växer en målning fram, en pelikan med en tagg på näbben.
– Jag målar mycket djur. De är vackra och så vill jag lite pusha för djur som är utrotningshotade, säger han.
I högtalaren på golvet hörs Tower of Power, James Brown och Nina Simone. Men när det gäller graffitistil så är det 90-talet som gäller för Adam Algotsson.
– Jag gillar tunna, perfekta linjer. Så ser inte målningarna ut idag.

”Det var bra att jag åkte fast. Annars hade jag inte varit där jag är idag” säger Adam Algotsson om att konstnärsbanan på sätt och vis började med ett polisingripande.

Målningen innehåller textelement också, Papperstidningens reporter stavar sig med viss hjälp fram till ”Appear”. ”Appear37” är Adam Algotssons namn som målare, med rötter i graffitivärlden använder han inte sitt riktiga namn.
– Det var min lärare i grafisk design på gymnasiet som tyckte att appear är ett bra namn för en graffitimålare, berättar Adam Algotsson.
– Det betyder ju synas, och det är det man vill som graffitimålare.
Det blev aldrig någon avslutad gymnasieutbildning med inriktning grafisk design, det kom annat emellan på gymnasiet.
– Jag började hänga med nytt folk som skejtade och målade. Min första uppgift var att hålla utkik efter polisen medan de andra målade, berättar Adam Algotsson.
Och det gick bra, fram till den gången han åkte fast efter att ha blivit jagad av två polisbilar och tre hundar.
– Jag trodde att jag skulle få livstid och 70 000 i böter. Men det blev bara ett samtal med socialen så jag tänkte ”jaha, då fortsätter jag väl då”.
Det visade sig dock inte så lätt, nu fanns Adam Algotsson på polisens radar.
– Jag fick lägga av, det blev för läskigt helt enkelt.

Det har blivit många beställningsjobb genom åren. Bland annat för räddningstjänsten i Borås. Foto: Privat

Istället blev det den lagliga vägen, med målningar på duk och beställningsarbeten.
– Första jobbet jag gjorde var faktiskt för polisen som tog fast mig. Jag målade sonens namn i hans pojkrum. Polisen tyckte att jag borde satsa på konsten.
Och polismannen har fått rätt, idag lever Adam Algotsson på sin konst, har egen studio och en gallerist som sköter försäljning och bokar utställningar. Det har också blivit över 100 beställningsarbeten över åren och deltagande i Borås Street art-festival 2014. Nu siktar Adam Algotsson på att göra fler muraler, målningar i det riktigt stora formatet.
– Nu är det ett bygglov inne om en målning som kan bli över tre hyreshus. Det vore roligt, säger han.

Bilden ovan: Adam Algotsson passar på att göra en målning på stadens kreativa center Fröfabriken. Kompisen och konstnären Kim Berkhuizen, som har ateljé i huset, har ordnat tillstånden.

Adam Algotsson

  • Aktuell: med utställning på Galleri Gamla staden t.o.m. 4 mars.
  • Bor: i Borås
  • Född: 1993
  • Gör: Konstnär/gatukonstnär sedan 2007. Arbetar i flera tekniker bland annat sprejburk, airbrush och palettkniv.

 

Adam Algotsson utgår från skisser när han jobbar – men förhåller sig fritt till dem. ”Många har foton som de jobbar från, men det gör inte jag” berättar han.