Birgitta Jönsson gör politisk comeback för L

Den 1 februari lämnade Birgitta Jönsson posten som socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Nu står det klart att hon ställer upp i höstens kommunalval, men för ett annat parti, nämligen Liberalerna.

Det framgår av ett pressmeddelande där Liberalerna presenterar sina toppnamn på listan till höstens val i kommunfullmäktige. Birgitta Jönsson står på plats fem på den 26 namn starka listan, som toppas av Torbjörn Ekelund, följd av Sara B. Selberg. I dagsläget har Liberalerna två mandat i Svalövs kommunfullmäktige.
– Vi ville ha in Birgitta på en plats där hon faktiskt har möjlighet ta sig in i fullmäktige igen, åtminstone som ersättare. Då landade vi på att en femteplats kan vara rimligt. Vi är väl medvetna att hon är känd och har ett stort nätverk och kanske kan kryssa sig förbi allihopa, säger Torbjörn Ekelund, ordförande i Liberalerna.
Birgitta Jönsson satsar inte på att bli kommunens högste politiker igen.
– Jag hade varit väldigt stolt om jag kunde komma in på en ersättarplats i alla fall. Större ambitioner har jag inte. Jag vill absolut inte ta någon plats för någon liberal som varit aktiv väldigt många år eller kämpat för att komma på den plats de har på listan, säger hon och fortsätter:
– Kan jag med min erfarenhet stötta och hjälpa till lite i bakgrunden så gör jag det.
Att Birgitta Jönsson hoppar på politiken bara ett par månader efter hennes avhopp som kommunalråd, har att göra med situationen i Svalövspolitiken, berättar hon.
– Trots allt kan jag inte sitta och titta på när kommunen inte går framåt på det sättet som jag önskade en gång. Det har i princip inte hänt någonting som varit utvecklande för kommunen från december månad och fram tills nu, säger hon.
– Jag blir väldigt ledsen för det, för jag värnar väldigt mycket om kommunen. Sedan är alla mina idéer och förslag inte de bästa kanske, men den här sandlådan som det har varit nu, det är under all värdighet för Svalövs kommun. Och framförallt för dess anställda som inte har haft någon arbetsro.
Liberalerna ligger rätt så nära Socialdemokraterna i sina värderingar, menar hon.
– Sedan har jag, Torbjörn och Sara jobbat väldigt nära ihop under de senaste åren. Jag känner att jag har ett väldigt förtroende för flera liberaler. Det har inte varit lätt att byta parti. Det har inte varit lätt att bestämma sig att gå över. Det är inte av någon hämnd eller så. Detta är för att jag vill vara med och medverka till en positiv utveckling i Svalövs kommun ändå, säger Birgitta Jönsson.
Torbjörn Ekelund är glad att Birgitta Jönsson nu har gått över till Liberalerna.
– Vi ser det som en tillgång och det kan jag uttrycka för i alla fall för den aktiva delen av föreningen. Vi har haft väldigt noggranna diskussioner om det här, när vi började inse att det kunde bli aktuellt. Det är viktigt att alla parter känner sig bekväma med en sådan här sak, säger Torbjörn Ekelund, och fortsätter:
– Vi förstår ju att Birgitta, med sin erfarenhet och kunskap, är en tillgång. Samtidigt måste folk som kanske jobbat i flera år för att nå en position på listan inte bli omkörda hur som helst. Det har varit en väldigt specielll utmaning.
Som kommunalråd hade han nära samarbete med Birgitta Jönsson under lång tid.
– Jag som jobbat nära Birgitta i så många år som jag gjort, vet att Birgitta, som har ett väldigt mjukt sätt och framtoning, kan vara tuff när det behövs också. Hon blir en tillgång som vi hoppas att vi ska kunna ha nytta av samtidigt och att Birgitta ska trivas tillsammans med oss Liberaler, säger Torbjörn Ekelund.

Bildtext:
Snabb politisk comeback. Nyligen slutade Birgitta Jönsson på posten som kommunstyrelsens ordförande. Nu ställer hon upp i höstens kommunalval, men för ett annat parti, nämligen Liberalerna.