Första artisterna klara för Landskronakarnevalen

Som en Alladin-ask med något gott för alla. När Landskronakarnevalen nu släpper de första tre akterna under sommarens karneval så finns det något för de flesta. Från sval blues till svettigt tunggung, för den unga publiken och för publiken som är ung mest i hjärtat.

Man blir inte profet i sin egen hemstad sägs det, men det verkar inte gälla Svalövs/Landskronabördige Ivan Olausson Klatil, mer känd under sitt artistnamn General Knas. Romansen började redan under tiden i Svenska Akademin, och använder man framträdanden på Landskronakarnevalen som måttstock verkar inte glöden ha falnat. År 2010 blev det en konsert som soloartist, 2013 kom baktaktsgeneralen tillbaka med de gamla kompisarna i Svenska Akademien. Senast var det dags 2016 då han körde en mash up-spelning med både nytt och gammalt material. I sommar kommer alltså bygdens son åter för att försätta Landskrona i gungning.
– General Knas är övergrym och går verkligen hem i Landskrona. Han är en klockren bokning
för Landskronakarnevalen, säger Fanny Persson, Landskronakarnevalens artistbokare.

I sommar ska Ivan Olausson Klatil, mer känd som General Knas, åter få Landskrona att gunga. Foto: Press

Lite mer finstämt, kan hända, blir det när blues/pop/vis-drottningen Louise Hoffsten står på karnevalens scen. Louise Hoffsten slog igenom i början av 90-talet med albumet ”Rhythm & Blonde”. Genom åren har det blivit en mängd skivor, turnéer, shower och samarbetsprojekt med andra artister. Under slutet av 90-talet drabbades hon av sjukdomen MS, något som satt spår både i hennes musik och hennes författande. På senare år har hon bland annat synts som deltagare i tv-programmen ”Stjärnorna på slottet” (2011), ”Körslaget” (2012) och Melodifestivalen (2013).
– Vi är så otroligt glada över att kunna presentera en sådan fantastisk artist som Louise Hoffsten,
säger Lena Bergkvist i Landskronakarnevalens ledning.
– Inte nog med att Louise skriver och spelar musik som har en varm plats i mångas hjärtan, hon är dessutom en stark och inspirerande kvinna vars utstrålning och kompetens verkligen förgyller ens kväll.

Sångerskan Louise Hoffsten har sedan genombrottet på 90-talet visat att hon behärskar flera genrer. Hon har visserligen spelat i Landskrona förr, men sommarens spelning under Landskronafestivalen lär bli hennes största i staden hittills. Foto: Press

Louise Hoffsten är kanske inte en magnet för den yngre publiken, men där lär hiphopgruppen Labyrint lyckas bättre. Gruppen bestående av Aki (Aleksi Swallow), Jacco (Jacques Mattar) och Dajanko (Dejan Milacic) tillsammans med producenten och DJ:n Sai (Simon Wimmer), slog igenom för drygt tio år sedan med låten ”Vår Betong”. Sedan dess har det blivit två album och flera singlar för gruppen som då och då hamnat i rampljuset för annat än bara sin musik, till exempel en liberal inställning till cannabis.
– Det känns verkligen stort att få en av Sveriges största hiphopgrupper att välja Landskrona.
Vi tror och hoppas att många unga kommer att bli extra glada över bokningen, säger karnevalens artistbokare Fanny Persson.
– De är nämligen ett av de mest önskade banden i år.

Hiphopgruppen Labyrint är en av årets mest önskade akter, berättar karnevalens artistbokare Fanny Persson. Nu är det klart att Uppsala-rapparna kommer till Landskrona. Foto: Press