Djuriskt tema för årets påskstök på museet

Påsken närmar sig med stormsteg, och nu på söndag den 25 mars är det åter dags för Landskrona museums traditionsenliga påskstök. Musik, pyssel och påsklekar står på programmet som tidigare år. I år har dock påskstöket fått ett tema: ”vårens djur”. I museets pysselverkstad går det därför att göra hönor, harar och andra djur. I filmsalen visas djur- och naturbilder av kända naturfotografen Astrid Bergman Sucksdorff vars bilder nu ingår i museets samlingar. Barn och unga kan göra ett djurquiz och även leta djurungar som gömt sig lite här och var i museets lokaler. Under dagen gästar Landskrona biodlarförening museet och berättar om bin och biskötsel. För traditionellt hantverk står Landskrona Syförening af 1872, som säljer lotter till sitt handarbeteslotteri.
Djuranknutet, men kanske inte så djurvänligt är den gamla påsktraditionen ”slå katten ur tunnan” som lever kvar i Landskrona genom museets och Skånska husartruppens försorg. I dag är det lyckligtvis ingen riktig katt i tunnan ska kanske tilläggas. Den ryttarleken börjar klockan 14 på Kasernplan och avslutas med att årets kattakung eller kattadrottning koras. Museets påskstök är öppet mellan klockan 12 och 16, som vanligt är det fri entré.

Bilden ovan: Traditionen att utse årets kattakung och kattadrottning kommer åter till Kasernplan på söndag. Foto: Landskrona museum