Lundakarnevalens öl görs i Landskrona

”I år är det var fjärde år” brukar det heta i universitetsstaden Lund. Ett uttalande som görs just var fjärde år då Lundakarnevalen drabbar staden. I år sker detta mellan den 18 och 20 maj, och i år är även Landskrona med på ett litet hörn. Det är nämligen här den officiella karnevalsölen, ”karnevölen”, kommer bryggas av Brygghuset Finn. Brygghuset Finn startade i just Lund, men har sedan 2012 sin tillverkning i Landskrona. En ölsort bryggd särskilt för Lundakarnevalen har funnits sedan karnevalen 1986, och 2018 år upplaga beskrivs som ”en klassisk pilsner i tysk stil” med 4,2 volymprocent alkohol. Cirka 200 000 burkar á 33 centiliter ska det bli. Brygghuset Finn brygger också en särskild ale, ”KarnevAle” som tappas på flaska. Närmare bestämt är den av typen American Pale Ale (APA). Nytt för i år är att karnevalen håller sig med en officiell cider, ”karnecider”, för den som föredrar sötma framför hulmebeska. Den som vill läppja dryckerna ovan får vackert bege sig till Lund och karnevalsområdet i Lundagård mellan den 18 och 20 maj, det är endast där de kommer finnas till försäljning.

Bilden ovan: Någon riktig bild på den officiella karnevalsölen finns inte ännu. Därför har karnevalen skickat denna imaginära bild. Temat för årets Lundakarneval ligger nära ”imaginär” men är istället ”imagianal” – ett ord som är just påhittat. Bild: Lundakarnevalen