Ny utbildning ska hjälpa dig att hitta din musikaliska röst

Den som vill utbilda sig inom musik måste ofta välja en inriktning. Fridhems folkhögskola har sedan tidigare en jazz – och improvisationslinje. Nu startar skolan en ny genrelös musikutbildning.

Den ettåriga utbildningen heter ”Fridhems Musiklabb – Hitta din musikaliska röst”.
– Det handlar om att ta det man är bra på, se vad du vill berätta med musiken och göra det i samarbete med andra eller att skapa sammanhang där man kan uttrycka sig som du vill, säger Anders Vestergård, utbildningsledare som tagit fram utbidlningen.
Utbildningen riktar inte in sig på en viss genre eller på vissa instrument utan utgår från ”musik som ett fritt konstnärligt uttryck som kan ta sig många olika former”, enligt beskrivningen på folkhögskolans hemsida.
– Det är en utbildning där du blir bra på att identifiera dina kunskaper, driva egen konstnärliga process och att driva projekt, säger Anders Vestergård.
Undervisningen sker till stor del i projekt- eller gruppform och är inriktad på kreativa processer och på att forma en idé till ett färdigt resultat.
– Vi eftersöker också en annan typ av lärarkompetens. Lärarna ska vara mer som coacher, som är medvetna om den konstnärliga processen, de ska ställa relevanta frågor, inte visa hur, utan skapa förutsättningar och tydliga ramar.
Anders Vestergård hoppas på mellan 15 och 20 elever. Sista ansökningsdag är den 8 april. Mer info på folkhögskolans hemsida.
Emeli Ek är kontaktlärare, undervisar och har huvudansvar för de deltagare som går på linjen.