Rådigt ingripande på tåg och vaksamma grannar prisade

Det sägs ibland att mod är att göra det man egentligen inte vågar. Det var precis vad Parishan Kheder gjorde i september när hon förstod att allt inte stod rätt till mellan en liten pojke och en vuxen man på Pågatåget. Under måndagen fick hon pris av kommunen. Det fick också vaksamma grannar som satte stopp för en inbrottsvåg.

Landskrona stads civilkuragestipendium är det fulla namnet på priset som delas ut varje år till Landskronabor som gjort en särskild insats för sina medmänniskor. Kurage som i mod. När Parishan Kheder berättar om den där dagen i september återkommer hon flera gånger till en sak:
– Jag var så rädd att jag skakade, säger hon.
Hon och en kompis var på väg från Malmö hem till Landskrona när de hamnade i sätet mitt emot en man och en pojke. Parishan Kheder förstod genast att det var något som inte stod rätt till.
– Pojken såg ledsen ut och nervös, han kliade sig i håret. Och så var det som om han försökte komma så långt bort som möjligt från mannen, han tryckte sig mot fönstret.
Via textmeddelanden på mobilen kommunicerade hon med sin kompis om läget.
– Jag vågade ju inte prata när han satt alldeles mittemot, berättar hon.
Genom blickar sökte de stöd hos andra passagerare som dock inte verkade förstå allvaret i situationen. Allt medan deras slutstation Landskrona närmade sig.
– Egentligen ville jag inte, för jag var så rädd. Men när tågvärden gått förbi så sa jag till min kompis att jag måste gå på toa och gick till tågvärden och en väktare.
Med sin mobil hade Parishan Kheder i smyg tagit en bild på mannen och pojken, som grät på bilden. Det övertygade tågvärden och väktaren som bad lokföraren att stanna på nästa station som var Landskrona. Där försökte mannen smita med pojken i släptåg. Även denna gång använde Parishan Kheder sin mobil och filmade.
– Filmen visades när jag vittnade i rättegången, man kan se att det inte är frivilligt som pojken följer med.
– Jag gick på magkänslan, förklarar Parishan Kheder.
Den visade sig vara helt rätt. Tågpersonalen larmade polisen som omhändertog mannen och pojken. I januari i år dömdes mannen för en tidigare våldtäkt mot barn och för barnpornografibrott.
– Jag kunde bara tänka på min lillebror som är i samma ålder, säger Parishan Kheder om våndorna hon hade under tågresan kring att våga ingripa eller inte i en mycket oklar situation.

Kommunens säkerhetschef Håkan Nilsson (bakom i mitten) fick hedersuppdraget att dela ut stipendierna och att läsa motiveringen.

Vanligtvis delas kommunens civilkuragestipendium ut till dels privatpersoner och dels en organisation som jobbar för ett välgörande mål. Men i år fanns det så många välförtjänta mottagare att alla tre pristagare blev privatpersoner, förklarade kommunens säkerhetschef Håkan Nilsson, innan han delade ut blommor och en symbolisk check på 5000 kronor under kommunfullmäktigemötet. Förutom till Parishan Kheder så går stipendiet till Håkan Andersson och Christer Cronsell, grannar på området Östervång som i juli såg till att polisen kunde gripa två inbrottstjuvar och därmed sätta punkt för en inbrottsvåg som drabbat området. Det var Håkan Andersson som först observerade två unga män som kände på dörrar i en grannfastighet. Han ringde grannen Christer Cronsell och sedan polisen. Samtidigt följde Christer Cronsell efter gärningsmännen på sin cykel.
– Jag såg var de slängde ifrån sig stöldgodset. När de kom tillbaka för att hämta det så såg sonen till damen som de gjort inbrott hos dem. Då kunde vi larma polisen igen, de var i närheten.
Efter eftersök med hundpatrull kunde inbrottstjuvarna gripas. Den yngre av de två männen dömdes i höstas för flera inbrott och ringa narkotikabrott. Straffet blev villkorlig dom. För båda männen finns sedan tidigare ett beslut från Migrationsverket om att de inte får stanna i landet. Den yngre mannen är nu utvisad ur landet på fem år. Den äldre mannen åtalades nyligen, efter att hans födelseår fastställts av hemlandets ambassad. Även han riskerar nu utvisning.

Bilden ovan: Parishan Kheder (närmast i bild) hade rätt när hennes magkänsla sade henne att allt inte stod rätt till med mannen och pojken mittemot henne på pågatåget. Nu får hon kommunens civilkuragestipendium. Det gör också Christer Cronsell (mitten) som tillsammans med grannen Håkan Andersson starkt bidrog till att polisen kunde gripa två män som sannolikt stått för en rad inbrott. Eva Enqvist (till vänster) tog emot priset för maken Håkan Anderssons räkning.