Så blir stationens nya vänthall

Pendlare och andra resenärer har fått vänta tålmodigt, men om två veckor invigs ny vänthall och kiosk vid stationen. Papperstidningen har fått en förhandstitt på den förnyade platsen som Skånetrafiken hoppas ska fördubbla antalet resenärer till och från Landskrona.

– De smälter bra in i omgivningen, faktiskt så trodde Skånetrafikens folk att de stått här från början.
Det konstaterar Sabaheta Bajramovic, Landskrona stads projektledare för ny vänthall och kiosk vid tågstationen.
Och nog är det samma stil alltid, fasader i rött tegel med detaljer i grön plåt. Men så är det också samma arkitektbyrå, Landskronabaserade Magasin A arkitekter som ritat både stationen från 2010 och de nya byggnaderna.
Två tårtbitsformade byggnader står nu klara, mellan dem en täckt passage i rak linje mot trapporna som leder till södergående tåg. Den norra byggnaden blir vänthall och den södra en Pressbyråbutik.

Så här kommer det se ut i vänthallen när den är färdigmöblerad. Foto: Sabaheta Bajramovic

Inne i vänthallen jobbar tre plattläggare med att foga de betongklinkers som blir golvmaterialet, det sista egentliga byggarbetet i lokalen.
– Från början var planen plastmatta, men det behövs något som håller i längden, säger Sabaheta Bajramovic.
För dagen är vänthallsmöblemanget inlyft på toaletterna, en handikappanpassad och en standardtoalett finns. Möblemanget ska dock vara på plats till invigningen den 4 april, tillsammans med växter. Vänthallens inredning och teknik är det Skånetrafiken som står för, men det kommer inte riktigt bli av standardtyp. En soffa är tänkt för ungdomar och har lättåtkomliga eluttag för laddning av mobilen. En annan sittplats har lite högre sitthöjd som ska underlätta för äldre att sätta sig och komma upp. Längs ena väggen blir det en disk med barstolar där arbetspendlare ska kunna jobba en stund – gratis wifi ska kommunen ordna för hela området.
– Landskrona blir första platsen som sätter in det här möblemanget, men det kommer bli fler, säger Anders Cervin, ställföreträdande projektutvecklare för Skånetrafiken.
– Vi testar lite olika komponenter som kommer ingå i vår portfolio för möbler.
Fem stora plattskärmar sitter vid taket. Fyra av dem visar tidtabeller och annan information från Skånetrafiken och Trafikverket, en femte är reserverad för Landskrona stad.
– Jag tror att den kan bli ett bra skyltfönster för kommunen, säger Sabaheta Bjaramovic.

Flera digitala skyltar i och runtomkring vänthallen visar tiderna för nästa tågavgång både norrgående och södergående. När en avgång närmar sig räknar klockan ned i minuter.

Inne i vänthallen, men också på fler platser runt om vänthall och kiosk, finns en ny typ av digitala skyltar. De visar tiden som det är kvar till nästa tågavgång i minuter, både för norrgående och för södergående tåg. Dock visar de tiden som är kvar enligt tidtabellen, om tåget är sent (eller tidigt) syns inte på skyltarna.
– Nej tyvärr. Idag är det tidtabelltid som gäller. Men vi hade hellre haft visning i realtid, det är något som vi arbetar på. Det görs tester på ”labbet” i Malmö, men vi måste ha tillgång till data från Trafikverket som vi inte har idag, säger ställföreträdande projektutvecklare Anders Cervin på Skånetrafiken.

Någon kameraövervakning blir det inte i nya vänthallen.
– Nej, men det kommer vara väktarbevakning. Det är också väktare som öppnar och stänger en halvtimme innan första avgången på morgonen och en halvtimme efter sista avgången på natten.
Med nuvarande tidtabell betyder det att vänthallen är stängd ungefär mellan två på natten och fem på morgonen under vardagar.
– Jag tror att det kan bli en bra samlingsplats för ungdomar, säger Sabaheta Bajramovic och pekar på två tonårstjejer som sitter i vintersolen och väntar på sitt tåg.
– Tanken från Skånetrafiken är att flödet av resenärer vid stationen ska öka från 8000 per dygn till 16 000 per dygn.

Ny vänthall och kiosk

  • Byggtiden har varit runt åtta månader.
  • Totalkostnaden är cirka 16 miljoner kronor. Av dem står Skånetrafiken för 5,8 miljoner plus ytterligare två miljoner kronor för inredning, IT med mera. Trafikverket har skjutit till 250 000 kronor. Övriga 7,95 miljoner står Landskrona stad för.
  • Förutom ny vänthall och kiosk så blir det också ett fritt wifi som ska täcka hela området.
  • Nu när byggnaderna står klara väntar omgörningen av miljön kring Östervångsplan, då det bland annat ska bli bättre framkomlighet för bussar.