Selma tillbaka med stark berättelse om faderskärlek

Det var under sin tid i Landskrona som Selma Lagerlöf debuterade som författare. Nu är hon tillbaka, i alla fall i anden, med Riksteaterns uppsättning av ”Kejsarn av Portugallien”.

Många minns säkert Lars Molins tv-dramatisering från 1992 med Ingvar Hirdwall som Jan i Skrolycka, den fattige torparen som flyr in i galenskap i saknad efter sin dotter Klara Fina som lämnar familjen. I Riksteaterns uppsättning är det Niklas Falk som spelar huvudrollen.
Vad hade du för relation till Kejsarn av Portugallien innan du började repa denna föreställning?
– Jag hade väl egentligen ingen annan relation att jag hade läst romanen för en 30-40 år sedan. Jag hade också sett Lars Molins filmatisering på tv på 90-talet. I övrigt har man stött på Selma Lagerlöf i andra sammanhang, sett filmatiseringar och dramatisering på teatrar av olika romaner, säger han.
I denna dramatisering, som Lucas Svensson gjort, är handlingen förflyttad från 1800-talets Sverige till mellankrigsåren och tiden då folkhemmet tog sina första stapplande steg.
– Själva grundhistorien är ju aktuell oavsett i vilken tid man berättar den. Jag hörde talas om att det var en teater här uppe i Stockholm (”Moment:teater” red. anm), som förlade den i nutid, säger Niklas Falk som fått god respons av publik som tagit kontakt med honom.
– Grundtanken, som man bär med sig när man läser romanen, håller, om man inte förvanskar historien. Den är så allmänmänsklig i sin uppbyggnad. Det är som Selma Lagerlöf själv skriver i romanen: ”Den personen vars hjärta inte berörs, vare sig i lycka eller sorg, kan inte kallas människa”, eller något i den stilen uttrycker hon sig.
Det är en gripande historia, menar han, där en man och en hustru, som är så fattiga man kan bli i dåtidens Sverige, får ett barn på ålderns höst, Klara Fina. Hon lämnar familjen och saknaden och kärleken till dottern gör att Jan flyr in i galenskap som ett skydd mot sin sorg.
Dottern hamnar väl i dåligt sällskap och blir prostituerad?
– Ja, det läser man mellan raderna väldigt tydligt, men det sägs inte rent ut. Det görs det inte i vår version heller, säger Niklas Falk.
Han har jobbat som skådespelare i över 50 år, först på Göteborgs stadsteater men sedan många år på Stockholms stadsteater, utöver det har han gjort en massa filmroller. I Landskrona har han dock inte spelat teater förut.
– Jag har däremot varit och filmat i Landskrona, det är en film som inte haft premiär ännu, en independentfilm. Den handlar om att Landskrona sätts i karantän (Zon 261, red. anm.).
– Jag har varit i Landskrona, för jag har ju en släkting som bor där nere. Jag har varit i stan ett flertal tillfällen, men inte spelat där.

”De människor som tar kontakt med en och tackar för föreställningen är väldigt förtjusta och gripna. Och det är det bästa kvittot man kan få på ett arbete när man sysslar med teater, vad publiken säger, hur de tar emot det. Det är väldigt roligt”, säger Niklas Falk som spelar Jan i Skrolycka i Riksteaterns uppsättning av ”Kejsarn av Portugallien” som spelas på Landskrona teater på lördag. Foto: Sören Vilks

Kejsarn av Portugallien
Lördagen den 17 mars klockan 19 på Landskrona teater.
Föreställningen är dramatiserad av Lucas Svensson och regisserad av Carl Johan Karlson.
I rollerna: Niklas Falk, Lovisa Onnermark, Lia Boysen, Bill Hugg, Marika Holmström, Mårten Andersson och Carlos Romero Cruz.
Arrangör: Landskrona Musik & Teater som är en del av Riksteatern.
Artisten ”Min Stora Sorg” har skrivit specialkomponerad musik. Bland annat låten ”Jag döptes av solen” som kan beskrivas som ”Klara Finas anthem”.
Biljetter via www.tickster.com.

Bildtext, stora bilden ovan: Niklas Falk (Jan), Lovisa Onnermark (Klara Fina Gulleborg) och Lia Boysen (Kattrina). Foto: Sören Vilks