Uppstickarparti hoppas på Landskronaröster

Medborgerlig samling är ett av flera partier på högerkanten som siktar på riksdagsplats i årets val. I Landskrona ska före detta liberalen Erik Rantzow dra röster är förhoppningen.

Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig samling, har kallat till presskonferens utanför Landskronas stadshus, tillsammans med Erik Rantzow, 21-årig politiker uppvuxen i kommunen. Men egentligen vill det relativt nystartade partiet inte in i stadshuset strax bredvid. Partiet kommer inte ha någon namnlista till årets kommunval i Landskrona. Istället hoppas de på Landskronabornas röster i riksdagsvalet, gärna genom en personröst på Erik Rantzow.
Fram till 2016 var Erik Rantzow politiskt aktiv inom Landskronaliberalerna. Han har bland annat varit med och startat Liberala ungdomsförbundets lokalavdelning i Landskrona och suttit i partiets lokala styrelse. 2016 hoppade han av politiken, då han också kritiserade Landskronaliberalerna för att vara toppstyrda och för att frysa ut oliktänkande.

När Erik Rantzow, som idag bor i Stockholm, pratar om varför Landskronaborna ska ge just honom och Medborgerlig samling sin röst i riksdagsvalet börjar han dock med att ge Torkild Strandberg (L) beröm.
– Idag är Landskrona en bra stad där många lever bra liv. Men det finns problem inom kommunen där lösningarna finns utanför kommunen. Torkild Strandberg har varit en stark röst i Landskrona med bra lösningar för kommunen. Det behövs en sådan stark röst också i riksdagen, men Torkild Strandberg har flera gånger avstått sin riksdagsplats. Hans väljare har inte fått valuta för sina röster, det tror jag att jag kan ge.

Enligt partiledaren Ilan Sadé, före detta centerpartistisk kommunpolitiker i Lund, ligger Medborgerlig samling nära de borgerliga partierna i sin ekonomiska politik. På andra områden ligger partiet långt från Alliansens partier. Bantad statsapparat, lägre skatter, minskade partianslag och bidrag till föreningar tar Ilan Sadé upp som viktiga valfrågor. Bland de mer konkreta förslagen finns färre riksdagsledamöter, nedläggning av flera statliga myndigheter och införandet av personvalda borgmästare med politisk makt i kommunerna. En politik som ofta får etiketten ”populistisk”.
– Med populism har man alltid menat att förslag som läggs inte är genomförbara och saknar finansiering. Om det är något vi har ägnat oss åt så är det att ta fram förslag som är just genomförbara och finansierade i vår skuggbudget, säger Ilan Sadé.
– Om man säger populism i den meningen att man har örat mot verkligheten, ja då är vi populistiska, skjuter Erik Rantzow in.
På ett område sticker partiprogrammet ut rejält från den politiska mittfåran:
– Vi behöver ett stopp i asylmottagningen som är mer eller mindre hundraprocentigt. Det ska bara vara undantag för kvotflyktingar, politiska dissidenter och liknande, säger Ilan Sadé.

I en intervju med SVT har statsvetaren Anders Sannerstedt sagt att chanserna för Medborgerlig samling att komma in i riksdagen är obefintliga, och att det beror på att ni saknar en tydlig profilfråga. Vad tänker du om det?
– Jag tror han underskattar sprängkraften i demokratiproblemet som finns i dag i Sverige, med ett tjänstemannastyre. Folk är rasande över vänskapskorruptionen som finns idag. Om man tar ett parti som Ny Demokrati så hade de stora framgångar i valet 1991 utan att vara ett tydligt enfrågeparti. Ny Demokrati föll ihop eftersom det var upphängt på två personer, men vi har en helt annan struktur än vad man hade i Ny Demokrati.

Medborgerlig samling

  • – Medborgerlig samling startade som parti år 2014, då med namnet Borgerlig framtid.
  • – Partiet betecknar sig självt som ”liberalkonservativt”.
  • – På en extrastämma i oktober 2016 valdes Ilan Sadé till ny partiordförande efter att företrädaren uteslutits ur partiet. Ilan Sadé har tidigare varit kommunpolitiker i Lund för Centerpartiet och är också den som äger och driver opinionsbildande nättidning Nyheter Idag, som ofta får epitetet ”alternativmedia”.
  • – Partiet kommer ställa upp i årets riksdagsval och även i val till några av landets kommun- och landstingsfullmäktige.

Bilden ovan: Ilan Sadé (till vänster) och Erik Rantzow i Medborgerlig samling hoppas på röster från Landskrona. Dock inte i valet till kommunfullmäktige utan i rikdagsvalet.