Världsmästare i drejning nomineras till kulturpris

Klåverödsbon Bente Brosbøl Hansen är artonfaldig världsmästare i drejning. Nu nominerar Svalövs kommun henne till att få Region Skånes kulturpris.

Detta för att hon ”utvecklar tidlös form ur gamla traditioner”, enligt nomineringen, som ska tas upp på bildningsnämndens sammanträde på tisdag. I den kan man också läsa att ”Bentes keramik kännetecknas av rena linjer och geometriska mönster; hon är både konstkeramiker och brukskeramiker”. Bente Brosbøl  Hansen är född och uppvuxen i Danmark, men sedan många år bosatt i Skåne. Verkstaden och bostaden ligger i Klåveröd på Söderåsen. Hon har tidigare varit engagerad i Vallåkra stenkärlsfabrik och ställt ut på Keramiskt Center i Höganäs.
Både organisationer och privatpersoner kan lämna förslag på vem de vill ska få Region Skånes Kulturpris 2018. Sista dag för nominering är den 28 mars och det går att göra på Region Skånes hemsida.
Förra året var det musikern Emil Jensen som fick kulturpriset. Sedan 1998 har bland annat Lukas Moodysson, Pernilla August, Jason ”Timbuktu” Diakité och Björn Ranelid vunnit.

Bildtext: Svalövs kommun nominerar Bente Brosbøl Hansen som sin kandidat till att få Region Skånes kulturpris. Foto: Ida Asplund-Ådahl/Arkiv