Efter påsk lugnar det ner sig i tulpanfabriken

Påsken har precis varit. Kanske hade du några gula tulpaner på bordet för att boosta påskstämningen? Chansen är att de kom från Billeberga. Här odlas och skördas en stor del av landets samlade produktion av tulpaner.

En blomdoft eller möjligen lökdoft. Det är det första som möter den som kommer till KG Hanssons Handelsträdgård i Billeberga. Och det har gjort tag nu.
– Här har odlats tulpaner sedan 1939, säger Lars Arvidsson, ägare sedan år 2006.
Han är bankmannen som halkade in i i branschen på ett tulpanskal. Han skulle hjälpa till med försäljningen av handelsträdgården, men den tilltänkte köparen drog sig ur. Nu driver han en verksamhet som står för en stor del av alla tulpaner som odlas i Sverige.
– Vi odlar 24 miljoner tulpaner per år. Det är 15 procent ungefär av den svenska produktionen, säger Lars Arvidsson.
Det är i dagligvaruhandeln, hos de stora matkedjorna, som den stora mängden tulpaner säljs.
– Det är en av de stora produkterna när det gäller blommor. I Sverige odlas det 165 miljoner totalt per år. Under år 2000 odlade man 100 miljoner, säger Lars Arvidsson.
Reklam är en delförklaring till försäljningsboomen, tror han. Reklam som bland annat kan berätta om de svenskodlade tulpanernas miljöfördelar, menar han.
– Alla har ställt om från fossila bränslen till förnyelsebara, vi värmer växthusen med flis till exempel. Kör man tulpaner från ett annat land så är det oftast naturgas som de värmer upp med. Naturgas är ju inte direkt förnybart, säger Lars Arvidsson.

Lök på lök oändligt…

Sedan lyfter han fram att det är bättre logistik att frakta lökar än skördade snittblommor.
– Man fraktar ju inte ballonger färdiga. Det är lite samma princip.
Som tulpanodlare måste han ha koll på färgmodet.
– När jag köpte företaget så skrek man från kundsidan: inte så mycket lila. Sedan gick det några år och nu är lila populärt igen, säger Lars Arvidsson.
Tiderna förändras.
– När våra föräldrar köpte tulpaner så vill jag minnas att morsan kom hem med gula tulpaner i februari. Var det någon som gjorde ett ramaskri av det? Nej. Vi är mer medvetna om färger nu. Så uppfattar jag det.
– Det vi sett nu är att man vill ha färg.
Rapporter kommer in från dagligvaruhandel om vad som finns kvar i hinkarna, vad som inte blivit sålt.

”Vi planterar lök för drivning från den 15 augusti till den 10 mars”, säger Lars Arvidsson.

Lars Arvidsson vecklar upp en färgglad poster med ett antal tulpansorter och bilder.
– Det finns 2000 sorter i världen. Vi odlar 70-80 under ett år, säger han.
Namnen på tulpansorter är många och fantasifulla. Carola, Ronaldo, Orange dream, White dream. Lars Arvidsson visar runt i anläggningen som bland annat består av växthus på totalt cirka 15 000 kvadratmeter och kylrum som upptar cirka 4000 kvadratmeter.

Svenskarna är ett tulpanälskande folk. Vi är bland de som köper flest tulpaner per capita i världen.

Handelsträdgården sysselsätter cirka 75 personer. Högtryck i tulpanfabriken är det från jul till påsk, med skörd och paketering.
– Vi odlar i vatten här ute. Det går på löpande band, säger Lars Arvidsson och leder vägen ut i ett växthus, där det är grönt nästan så långt ögat kan se.
Här och var kan man skönja en knopp. Plastlådor med vatten och lökar transportas på rullband till gången där arbetare står och skördar dem. Rullbanden är nya sedan i höstas. Innan dess fick de anställda gå mellan raderna. Vi går in ett intilliggande växthus, med lökar som har ställts in hit för bara någon dag sedan.
– Från det att de kommer in i växthuset så står de här tre veckor så är de färdiga, säger Lars Arvidsson.
Luftfuktigheten är 70-75 procent. Vita rör i taket leder in varmvatten för att se till att tulpanerna får det klimat som behöver.
– En tulpan vill inte ha det varmt om fötterna. En tulpan vill ha det varmt om huvudet, säger Lars Arvidsson.
Vi går in i ett kylrum. 40 procent av BK Hanssons tulpanodling sker på torv, resten på vatten.
– Så här har vi odlat allting innan. För några år sedan så la vi om det. Här är torv och sand. Här har de stått i 16 veckor, säger Lars Arvidsson.
Kylrummet fungerar som en konstgjord vinter. Sedan ska de in i växthus tre veckor.

För några år sedan skedde handelsträdgårdens all tulpanodling på torv. ”Vi odlar 60 procent av tulpanerna på vatten och 40 procent på torv”, säger Lars Arvidsson.

Bildtext, stora bilden ovan: Barbara Leszczuk gör buketter.

På BK Hanssons i Billeberga odlas och skördas en stor del av landets samlade tulpanproduktion.

De allra flesta lökarna kommer från Holland.

KG Hanssons odlar inte bara tulpaner, även om det är cirka 75 procent av produktionen, utan också pelagoner, hyacint och amaryllis.

Loan Nguyen från Landskrona binder gör buketter där hon blandar in blåbärsris.

Karin Bengtsson

Ewa Kowalska

Renata Nurzynska, Urszula Golawska, Dominika Wroblewska och Alicja Walaszek