En höjdare när Västerhus invigdes

Fredagen den 13 april klockan 13. En maximal oturstid, skulle kanske den skrockfulle säga. Trots det lät sig bildningsnämndens ordförande, Fredrik Jönsson (C ) och Svalöfs gymnasiums rektor, Lena Hansson, lyftas 25 meter upp i luften med en kranbil, för att klippa bandet när skolans nya lokaler på Felestad invidgdes.

De nya lokalerna har fått namnet Västerhus. Här går cirka 80 elever från Naturbruksprogrammets inriktning Lantbruk, elever från Skogs-, mark- och djurutbildning, Bygg- och anläggningsprogrammet och transport- och djurvårdsutbildningarna.
– Vi flyttar upp två hela arbetslag: naturbruk med inriktning på lantbruk och särskolan, sa Lena Hansson, när tidningen pratade med henne när bygget precis hade startat i mars förra året.
Nu är det klart. Strax innan Fredrik Jönsson och Lena Hansson åker upp i kranbilen i rätt kraftig blåst säger de båda några väl valda ord.
– Detta är det häftigaste man får göra som förtroendevald, att få komma ut och träffa verksamheten och inviga alldeles nya, pinfärska lokaler. Detta beslut har arbetats fram under en längre tid. Det har synts från vägen att huset vuxit fram här och parkeringen med mera. Men det är ju även andra byggnader som har fått en upprustning och en genomgång. Det känns jätteroligt att vi tar ett nytt tag med matsal, personalutrymmen, klassrum och en högre standard i samtliga lokaler, säger Fredrik Jönsson.
I den nybyggda delen finns också matsal för elever och lärare som vistas på Felestad. Där finns också cafeteria under förmiddagen.
Lena Hansson pratar bland annat om Svalöfs gymnasiums devis, ”Lärande på riktigt”.
– Det där med lärande på riktigt handlar inte bara om ökad måluppfyllelse. En hel del av det är också att man ska växa som människa. Därför är det viktigt med mötesplatser. Den här matsalen fyller en stor funktion. Det är där alla som vistas här ska träffas över gränserna.
Strax därpå går Lena Hansson och Fredrik Jönsson och krånglar på sig varsin sele, klättrar in i korgen och låter sig hissas upp cirka 25 meter upp i luften. Väl där uppe klipper de av ett plastband som fästs vid korgen.

Utsikten som Fredrik Jönsson och Lena Hansson hade när de klippte band på fredagens invigning av gymnasiets nya lokaler på Felestad. Foto: Fredrik Jönsson
Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium och Fredrik Jönsson (C), bildningsnämndens ordförande, klippte band cirka 25 meter upp i luften. Foto: Fredrik Jönsson

– Det var väl vågligt, säger Lena Hansson när hon når marken igen efter den spektakulära bandklippningen.
Detta är dock inte den enda invigningen av en ny skolbyggnad i närtid. På torsdag invigs också två nya förskoleavdelningar på Alfabo i Tågarp. I juni invigs den till- och ombyggda förskolan Björkhäll i Röstånga.
– Det är även på gång med utbyggnad i Billeberga och Kågeröd, säger Fredrik Jönsson.