M utesluter samarbete med S efter valet

Vid förra valet förlorade Moderaterna två mandat i SValövs kommunfullmäktige och har nu fem mandat. Nu siktar partiet på att ta tillbaka de förlorade mandaten och öka ytterligare vid höstens val. Men något mer samarbete med Socialdemokraterna blir det inte.

Senhöstens politiska turbulens har bland annat inneburit att M fått lämna den styrande koalitionen och Olof Röstin har blivit av med kommunalrådstiteln. Att lämna koalitionen med Socialdemokraterna ger nya möjligheter, menar Angelie Fröjd, medlemsansvarig och andra namn på partiets lista till höstens kommunalval.
– Jag tycker att vi har varit styrda av Socialdemokraterna. Nu får vi lov att bedriva borgerlig politik. Det är det vi brinner för, säger Angelie Fröjd.
– Så är det i alla äktenskap. Vi har fått jämka, två borgerliga partier med ett socialdemokratiskt. Det är klart att vi i vissa frågor nu kan vara ännu tydligare.
Olof Röstin fyller i:
– Exempel är ju näringsliv och konkurrensutsattning. LOV:en (Lagen om valfrihetsystem, red.anm.) finns bara på pappret. Den är så lågt satt att det är ingen som har råd att genomföra. Vi kan inte erbjuda valfrihet för medborgarna om de vill använda den. Det var bara ett spel för galleriet, säger Olof Röstin.
Vid förra valet förlorade M två fullmäktigemandat och har nu fem mandat. Nu siktar partiet på att ta tillbaka dem och ta ett par ytterligare. Ambitionen är 8-9 mandat, berättar Olof Röstin, listetta och därmed partiets kommunalrådskandidat.
– Vi har en bild av att vi kommer tillbaks. Detta är en liten vacation på några månader. Sedan kommer vi tillbaks och tar över rodret efter valet, tillsammans med Liberalerna och Kd, om de kommer in. Det är huvudspåret. Sedan får vi se om det behövs någon annan. Det är inte säkert. Jag tror att både Liberalerna och vi kommer att gå framåt, med tanke på det arbete som vi lyckats med under de här tre och ett halvt åren, säger Olof Röstin.
Dock blir det inget mer samarbete med vare sig S, Fi eller V för Svalövsmoderaternas del.
– Det finns inte på kartan överhuvudtaget, säger Olof Röstin.
Stefan Pettersson, ordförande för Svalövsmoderaterna och tredje namn på listan, ser fram emot att lyfta blicken bort från gammalt groll och fokusera på utveckling och framåtanda.
– Man ser att Svalöv har en utvecklingspotential. När man som jag har flyttat hit, så ser man ju den biten, vilken möjlighet, både att utveckla näringslivet, kommunikationerna, närheten till storstadens alla bitar men ändå att utveckla Svalöv, med den här biten med landsbygd och närheten till natur, det måste man också beakta. Och det har vi all möjlighet att profilera, säger Stefan Pettersson.
– Vi måste se Svalöv som en kommunal enhet där varje delområde har sin särprägel och sin utvecklingspotential.
Angelie Fröjd har erfarenhet från flera olika politikområden den gångna mandatperioden, men det är särskilt ett som ligger henne extra varmt om hjärtat.
– Jag brinner för barn- och ungdomsfrågor. Jag har tre barn i kommunens egna verksamheter. Bildningsnämnden står mig varmt om hjärtat. Just nu sitter jag med i både samhällsbyggnadsnämnden och bygg- och räddningsnämnden (som ersättare, red anm). Bredden är intressant, säger Angelie Fröjd.

Bildtext:
Topptrion. Nyligen presenterade Svalövsmoderaterna de tre översta namnen på sin kommunlista: Angelie Fröjd (plats 2), Olof Röstin (plats 1) och Stefan Pettersson (plats 3).