Meteorolog som välkomnar debatten

Vädret engagerar folk och kanske särskilt dessa tider, när våren dröjer. Nästa torsdag kommer Mats Andersson, meteorolog sedan 30 år och känd från tv, till Röstånga för att prata väder. Föredraget heter ”Vilket väder!!! Vilket väder???”

̶– Vi diskuterar nuvädret, tittar tillbaka på denna våren till exempel. Hur har det blivit så? Och sedan ”Vilket väder???” är klimatet 2050 och 2100. Det är så jag tänker.
Igår var det snö, där jag befinner mig i Landskrona, och idag är det strålande solsken.
– Idag har det kommit upp varmare luft söderifrån. Idag är det stor skillnad.
Du ska prata lite om global uppvärmning. Varför tror du att det finns en del som ifrågasätter den?
– Det är nog färre och färre som ifrågasätter den. Men det är alltid bra med folk som är kritiska. Den globala uppvärmningen är jättetydlig. Titta på krympande glaciärer, titta på sjöar i Afrika hur de torkar ut och så vidare. Du kan hitta hur många tecken som helst på planeten.
– Det är det vi ska diskutera. Jag är glad när det kommer någon som säger att ”jag tror inte på det”.

Varför är folk så engagerade i vädret tror du?
– Jag tror att det är för att vi är så beroende av det. Om vi ska säga en skön period i Sverige, så är det kanske från april till oktober och däremellan kan det vara lågtryck och ostadigt och regn och blåst också. Vi har inga garanterade varma perioder i vårt land, i stort sett. Och det behöver man ju ha.
I en sådan ort som egentligen bara har en årstid, som Singapore, tror du man pratar mindre om vädret på sådana ställen?
– Det tror jag. Men jag har varit iväg i Botswana nyligen i januari. Och de pratade mycket väder för där var så extremt varmt. Det var 42 grader när jag där och de pratade väldigt om att det är så varmt att de inte orkade ta mer. Vi pratar om det på olika sätt.

FAKTA:
Föredrag – Vilket väder!!! Vilket väder???

Meteorolog Mats Andersson, välkänd efter många år i tv och radio, berättar om väder och klimat, global uppvärmning och växthuseffekt.
Torsdag den 19 april klockan 19 på Midgårdsskolan i Röstånga.
Arrangör: Röstångabygdens Kulturförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.
Entré: 50 kronor för medlemmar och 70 kronor för övriga, inklusive kaffe och fralla med pålägg.

 

Bild, stora bilden ovan: Smältande isblock vid Jökulsárlón på Island. Jökulsárlón är den största och mest kända av ett antal issjöar på ön. Foto: Mostphotos/Foto på Mats Andersson: Press

̶